Festivitatea de Absolvire, Promoția 2020-2024, la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca

de | iun. 6, 2024

La Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, joi, 6 iunie 2024, a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor claselor a XII-a, promoţia 2020-2024. Cei 82 de elevi absolvenți din clasele de Teologie Pastorală, Științe ale Naturii și Filologie au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în cei patru ani de studiu, trăind totodată bucuria și emoția bilanțului acestei perioade.

Evenimentul a debutat dimineață, în capela instituției de învățământ teologic, cu oficierea Sfintei Liturghii.

Momentul festiv a avut loc de la ora 10:00, în curtea Centrului Eparhial din Piața Avram Iancu, nr. 18, unde își are sediul și Colegiul Ortodox, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care i-a binecuvântat pe absolvenți și le-a adresat un cuvânt de învățătură. Ierarhul i-a îndemnat să fie modele pentru cei din jur și să se facă pildă celorlalți „prin purtarea, cuvântul, dragostea, curăția și credința lor”, pornind de la cuvântul Sfântului Apostol Pavel adresat ucenicului Timotei: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia” (I Timotei, 4, 12).

 

Pe lângă familiile și cei dragi ai elevilor absolvenți, la festivitate a luat parte colectivul profesoral, precum și reprezentanți ai Centrului Eparhial, ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

După intonarea imnului „Gaudeamus igitur”, părintele lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul colegiului, i-a felicitat pe toți absolvenții și le-a transmis sfaturi și îndemnuri duhovnicești pentru următoarea etapă a vieții lor.

De asemenea, mesaje de felicitare au transmis inspectorul școlar general al ISJ Cluj – prof. Marinela Marc și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

În continuare, șefii de promoție de la fiecare profil (Mihai Daniel Leorințiu-Buie – profilul Teologie Pastorală, Mihălcescu Alexandru – profilul Științe ale Naturii și Maria Daisa – profilul Filologie) au susținut discursul festiv și au rememorat momentele frumoase din cei patru ani de studiu, totodată mulțumindu-le profesorilor și celor care au contribuit la dezvoltarea și formarea lor.

 

Excelența în educație

Cei mai buni elevi au fost premiați pentru rezultatele obținute la învățătură și la concursurile și olimpiadele la care au participat în acest ultim an de școală. Cu acest prilej, diriginții lor i-au felicitat și le-au oferit diplome și cărți, încurajându-i să continue să învețe cu aceeași sârguință și în anii de facultate, devenind astfel oameni de bază ai societății. Clasele au fost conduse în această perioadă de profesorii diriginți: arhid. prof. dr. Cristian Hideg (XII A – Teologie Pastorală), prof. Luminița Vârva (XII B – Științe ale Naturii) și prof. Bogdan Rusu (XII C – Filologie), duhovnic fiind arhim. prof. Samuel Cristea.

De asemenea, șeful de promoție de la Teologie Pastorală, Leorințiu-Buie Mihai Daniel, a primit Premiul „Părintele Profesor Ioan Bunea”, acordat în fiecare an din partea familiei vrednicului de pomenire preot Ioan Bunea, în semn de omagiu pentru cel ce a fost de-a lungul timpului un adevărat model pentru elevi.

Festivitatea s-a încheiat cu momentul de predare a cheii, când reprezentanții claselor a XII-a au înmânat cheia colegilor mai mici cu un an, care și-au asumat public responsabilitatea de a contribui, prin rezultatele lor, la menținerea prestigiului școlii.

În anul școlar 2023-2024, la ciclul liceal de la Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca, la cele trei profile existente: Teologie Pastorală, Științe ale Naturii și Filologie, au absolvit 82 de elevi. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susţine examenul de Bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate.

O școală cu tradiție

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” își desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), Episcop al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului în perioada 1936-1957, cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2023-2024 a început cu un efectiv de aproximativ 1000 de elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.

Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea la sediul situat pe strada Avram Iancu, nr. 6; cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20, unde există și o capelă cu hramul „Sfânta Ecaterina”, unde elevii participă frecvent la programul de rugăciune; iar cei din ciclul liceal învață la sediul central, situat în Piața Avram Iancu, nr. 18, unde se află capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, amenajată între anii 1977-1987, sfințită la data de 30 ianuarie 1992 și resfințită la data de 25 noiembrie 2021, de Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict.

Din toamna anului 2023, elevii de gimnaziu învăță într-o nouă clădire, modernizată și dotată printr-un proiect european, investiție ce a costat peste 3 milioane de euro. Clădirea a fost inaugurată la începutul anului școlar, luni, 11 septembrie 2023. Lucrările de modernizare și extindere au fost realizate, prin finanțare europeană, de Primăria municipiului Cluj-Napoca. În urma acestora, capacitatea clădirii, unde învață elevii din ciclul gimnazial de la Colegiul Ortodox, a crescut de la 276 la 400 elevi. Corpul existent al școlii a fost supraetajat cu un nivel, spațiu în care au fost amenajate 5 noi săli de clasă. După modernizare, întreaga clădire beneficiază de: 16 săli de clasă, 5 laboratoare, o sală profesorală, o sală de muzică, o sală de pictură, o sală festivă multifuncțională, o sală de mese, precum și o bibliotecă și o arhivă.

Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...