Festivitatea de Absolvire, Promoția 2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | iul. 11, 2022

La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a avut loc luni, 11 iulie 2022, Festivitatea de Absolvire a Promoţiei 2022. Absolvenții studiilor universitare de licență și master au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în anii de studiu și au trăit bucuria și emoția bilanțului acestei perioade.

Manifestările au debutat la ora 10:00, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, unde, în prezența absolvenților de la nivel licență și master, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, pe tema „Teologia, un proces în etape”, în cadrul căruia a explicat ce înseamnă a fi teolog și i-a îndemnat pe absolvenți, ca indiferent de mediul în care vor activa, să pună în practică valorile învățate în anii de studiu.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de studenții absolvenți, de la specializarea Teologie Pastorală, dirijați de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

La finalul slujbei, în calitate de gazdă, părintele lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul facultății, a felicitat studenții și a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă față de instituția de învățământ. De asemenea, duhovnicul facultății, pr. Grigorie Foltiș le-a oferit diplome de recunoștință studenților paraclisieri.

Festivitatea de Absolvire

De la ora 14:00, în sala „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai, a avut loc Festivitatea de Absolvire. Au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, profesorii facultății, precum și familiile, rudele și apropiații absolvenților.

În cadrul ceremoniei au luat cuvântul și au transmis mesaje de felicitare Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, decanul facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, precum și îndrumătorul de an al Promoției 2022, pr. lect. univ. dr. Paul Siladi, care a ținut cursul festiv.

Pornind de la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos, din Evanghelia după Ioan, capitolul 15, versetul 16, care zice: „Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veţi cere în numele Meu”, Părintele Mitropolit Andrei, în cuvântul adresat, i-a îndemnat să rămână fideli Bisericii și să fie misionari ai Domnului Hristos în această lume secularizată.

 

A urmat discursul șefului de promoție, Cătălin Bogdan Țermure, de la specializarea Teologie Pastorală. Mai apoi, studenţii absolvenți au mulţumit tuturor profesorilor pentru purtarea de grijă din timpul studenţiei, după care au înmânat cheia colegilor mai mici.

Ceremonia s-a încheiat cu strigarea catalogului şi cu momentul mult aşteptat în care studenţii de la nivel licență și master au fost declaraţi absolvenţi.

 

Scurt istoric al instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Orodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei reînființate a Clujului şi a primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam), Doctrină, Hermeneutică şi Istorie Bisericească, Pastoraţie şi viaţă liturgică, Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor cultural; 11 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox și Teologie Fundamentală (Apologetică).

Vezi mai multe detalii despre Admitere 2022

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA