În cadrul serilor culturale, Arhiepiscopia Clujului organizează joi, 9 martie 2023, un eveniment cultural la Muzeul Mitropoliei Clujului aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, începând cu ora 19.00, intitulat „File din istoria Eparhiei Clujului”.

Cu acest prilej va fi lansat volumul „Istoria Reședinței Mitropolitane Ortodoxe Române din Cluj-Napoca” semnat de domnul Vasile Rojneac, doctor în istorie și arhivar al Arhiepiscopiei Clujului, care reliefează istoria acestui așezământ bisericesc emblematic pentru capitala culturală și spirituală a Transilvaniei.

La acest eveniment vor lua cuvântul: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, dr. Varga Attila, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca și pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

De asemenea, în cadrul serii va fi prezentat și Calendarul Renașterea pe 2023, un anuar publicat de editura Renașterea, care continuă „Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului” și „Calendarul creștinului de lege răsăriteană”, apărute în perioada interbelică.

Evenimentul editorial va fi completat cu un recital instrumental susținut de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, Alexandru Filip la pian și Giulia-Maria Blenche la vioară, îndrumați de către prof. Ioana Irimia, prof. Diana Blaga și prof. corepetitor Meda Nemeti.