„File din istoria Eparhiei Clujului” – Seară culturală și lansare de carte la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mart. 9, 2023 | Actualitatea religioasă

În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 9 martie 2023, de la ora 19:00, un eveniment cultural, intitulat „File din istoria Eparhiei Clujului”, în cadrul căruia a fost lansată cartea „Istoria Reședinței Mitropolitane Ortodoxe Române din Cluj-Napoca” și Calendarul Renașterea pe anul 2023. Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, clerici, teologi, oameni de cultură și numeroși credincioși clujeni.

Apărut la Editura Renașterea, volumul „Istoria Reședinței Mitropolitane Ortodoxe Române din Cluj-Napoca”, semnat de domnul Vasile Rojneac, doctor în Istoria Bisericii Ortodoxe Române și arhivar al Arhiepiscopiei Clujului, reliefează istoria acestui așezământ bisericesc emblematic pentru capitala culturală și spirituală a Transilvaniei. Noua apariție editorială

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un scurt cuvânt de învățătură, a apreciat noua apariție editorială și l-a felicitat pe autor pentru munca depusă.

 „Reședințele instituțiilor importante au rolul lor, atât din punct de vedere edilitar, cât și spiritual. O asemenea reședință este cea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, fiind situată în vecinătatea Catedralei. Reședința minunată despre care vorbim, numită inițial «Palatul Direcției Silvice» sau «Casa Pădurilor», a fost construită în anul 1887. Toate amănuntele sunt cuprinse în cartea de față. Demersurile multe și insistente făcute pentru ca ea să devină o clădire a Bisericii i se datorează vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei noastre și neostenitul ei întemeietor. Locul central pe care-l ocupă, pe bună dreptate, în orașul nostru, se datorează importanței duhovnicești și culturale pe care Biserica Ortodoxă o are în sânul poporului român”, a spus Mitropolitul Andrei al Clujului, în cuvântul de binecuvântare al volumului.

Cartea a fost prezentată publicului de pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și de dr. Varga Attila, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca și visiting researcher la Oxford Brookes University, UK, care este și prefațatorul volumului lansat. Totodată, autorul cărții, dr. Vasile Rojneac, a rostit o scurtă alocuțiune și le-a mulțumit tuturor celor ce au făcut posibilă tipărirea lucrării.

De asemenea, în cadrul serii, părintele Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, a prezentat publicului și Calendarul Renașterea pe anul 2023, un anuar publicat de Editura Renașterea, care continuă „Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului” și „Calendarul creștinului de lege răsăriteană”, apărute în perioada interbelică. Calendarul este îngrijit pe vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca și de consilierul cultural – preotul Cornel Coprean.

La finalul serii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, a apreciat cele două lucrări apărute și a subliniat importanța lor.

 

Evenimentul editorial a fost completat cu un recital instrumental susținut de doi elevi de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca: Giulia-Maria Blenche  – la vioară și Alexandru Filip – la pian. Aceștia au fost îndrumați de către prof. Ioana Irimia, prof. Diana Blaga și prof. corepetitor Meda Nemeti.

 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole