Filmul documentar „Valea Plângerii” la Muzeul Municipal din Dej | Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România

de | oct. 5, 2022

Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj-Napoca, vă invită la vizionarea filmului documentar ”Valea Plângerii”, Joi, 6 octombrie de la ora 18.00 la Muzeul Municipal din Dej.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”INCLUZIV PENTRU DEJ”, derulat în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Liceul Tehnologic Special Dej, Proiect co-finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.

Partenerii evenimentului sunt Muzeul Municipal si Primaria Dej.

Filmul documentar „Valea Plângerii” la Muzeul Municipal din Dej | Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România

Vizionarea filmului documentar este organizată în cadrul unei campanii antidiscriminare, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului în România. Ziua de 9 octombrie, marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, și a fost aleasă din 2004 ca zi pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.

In 2022 se implinesc 81 de ani de la incepereadeportarii evreilor si 80 de ani de la începutul deportării în masă a romilor din România, in Transnistria, la ordinul conducătorului statului, Ion Antonescu. Holocaustul este trauma comună a Europei. S-a petrecut pe teritoriul european, în deriva istoriei, în tăcere şi ferit de ochii lumii, în lagăre de concentrare  împrejmuite de garduri cu sârmă ghimpată şi în colonii de exterminare din Transnistria.

În coloniile de exterminare din Transnistria au fost deportați peste 25.000 de romi, circa 10 – 12% din întreaga populație de romi a României.Jumătate din romii deportați în Transnistria – teritoriu aflat atunci în administrarea României – au fost copii. Din totalul celor care au ajuns în Transnistria, în 1942-1943, cel puțin 11.000 de persoane nu au supraviețuit foamei extreme, frigului și tifosului.

Filmul documentar reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului romilor. Filmul a fost realizat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, a avut premiera Astra Film Fest 2013, unde a primit Premiul pentru imagine, pentru „imaginile răvăşitoareşiexperienţaemoţionantă”.

Datele arată că fost aruncate în ghearele morţii peste 6 milioane de fiinţe umane, evrei şi romi şi asta nu poate fi schimbat. Ceea ce putem schimba, însă, este atitudinea noastră, avem datoria de a cunoaşte fenomenul, cu dimensiunile lui, vacarmul durerii victimelor şi inumanitatea călăilor.

Comemorarea reprezintă o expresie a compasiunii şi respectului, dar mai ales o responsabilitate civică firească prin care se poate preveni reiterarea unor astfel de acţiuni cu caracter antisemit, rasial, discriminatoriu. Nimeni şi nimic nu ne dă dreptul de a judeca viaţaşi umanitatea Celuilalt, de a găsi viaţa Celuilalt ca fiind lipsită de sens și importanță.

Vă invit să comemorăm victimele Holocaustului într-un mod decent, amintindu-ne ororile comise într-o Europă civilizată, în istoria recentă a umanităţii, în care demnitatea omului, valorile şi principiile lui de viaţă au fost puternic încercate.

Vă așteptăm Joi , 6 Octombrie de la ora 18.00, la Muzeul Municipal din Dej, pe toți cei interesați. Intrarea este liberă, atât pentru beneficiarii din proiect, cât și pentru publicul larg interesat, în limita locurilor din sală.

Norina Elvira HERKI, Expert elaborare și promovare imagine campanie

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...