În Duminica a V-a din Postul Mare, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea Soporu de Câmpie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Din soborul de slujitori au făcut parte: arhimandritul Ilie Hanuschi, fostul stareț al așezământului, ieromonahul Matei Motentan, starețul mănăstirii, și arhidiaconul Dan Văscu, directorul Radio Renașterea.
La momentul rânduit din slujbă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, părintele exarh a săvârșit tunderea în monahism a rasoforului Serafim (Andrei) Donca.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru a vorbit credincioșilor prezenți la mănăstire despre pocăință și iertare, pornind de la cele doua exemple rânduite de Biserică pentru Duminica a V-a din Post: Sfânta Maria Egipteanca și femeia desfrânată la care face referire evanghelia duminicii. De asemenea, a subliniat și câteva învățături despre viața monahală cu bucuriile și greutățile pe care aceasta le presupune.
Scurt istoric
Așezământul monahal de la Soporu de Câmpie, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost înființat ca schit în anul 1992, piatra de temelie fiind pusă de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.
În 1994 schitul s-a transformat în mănăstire, iar un an mai târziu a fost instalată noua obște, fiind formată din monahi de la Mănăstirea Nicula, în frunte cu arhimandritul Dumitru Cobzaru. Lui i-a urmat protosinghelul Irineu Paneș, în timpul căruia, în 2002, biserica mănăstirii a fost sfințită. Biserica este pictată în tehnica frescă, iar icoanele de pe catapeteasmă aparțin pictorului Sorin Cristian Protopopescu. De asemenea, lăcașul de cult adăpostește o Evanghelie unicat, având copertă pictată pe lemn și împodobită cu foiță de aur.
În prezent, starețul mănăstirii de călugări este ieromonahul Matei Motentan.
Foto: Dumitru Cucură