Fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae la Catedrala Moților din Huedin

de | apr. 7, 2019 | Actualitatea religioasă

Catedrala Moților din Huedin, unde funcționează Parohiile Huedin I și III, păstorite de preoții Morcan Ioan și Lupuțan Dan, a îmbrăcat duminică, 7 aprilie 2019, haine de sărbătoare. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, și prin mijlocirea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Benedict Vesa – secretar eparhial, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost adus și depus definitiv, spre închinare, în Catedrala Moților din Huedin, care poartă hramul Sfântului Nicolae. Sfintele moaște au fost aduse de la Mănăstirea Praglia, din Italia.

De la ora 9:30 sfintele moaște au fost întâmpinate de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan, în sunete de clopote și tulnice, după care a avut loc o procesiune în jurul bisericii, care s-a încheiat cu sfințirea raclei și a baldachinului unde au fost depuse sfintele moaște. Baldachinul a fost confecționat din lemn de stejar, sculpat de meșterul popular Gavril Brișan, iar icoana a fost pictată pe sticlă, în stil tradițional, de pictorul iconar Mirela Lupuțan.

La final, Părintele Arhimandrit Benedict Vesa i-a dăruit părintelui  protopop Dan Lupuțan, actul de autenticitate al sfintelor moaște.

Ca rasplată pentru prețiosul dar oferit Catedralei Moților din Huedin, părintele protopop i-a oferit Preacuviosului Părinte Benedict Vesa, un tulnic, instrumentul arhaic al Țării Moților.

Părintele Benedict Vesa a vizitat și noua Capelă școlară, cu hramul Sfântul Benedict de Nursia – ocrotitorul tinerilor studioși, din cadrul Liceului Teoretic Octavian Goga, din Huedin.

Catedrala Moților din Huedin, cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Înălțarea Domnului, a fost ctitorită de protopopul martir al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Lucrările de edificare au început în data de 20 septembrie 1931 iar sfințirea a avut loc în 14 octombrie 1934, fiind oficiată de Preasfinția Sa Nicolae Ivan al Clujului și de Preasfinția Sa Ioan Stoia – episcopul armatei. Anul acesta se împlinesc 85 de ani de la evenimentul sfințirii.

Pr. Muntean Dan Mihai, corespondent

 

Ultimele articole

Preotul este expresia veşniciei

Preotul este expresia veşniciei

Bătrânul Epifanie zicea: „Preotul este întruparea absolutului, expresia veşniciei, expresia temeiniciei şi neclătinării, crainicul Cerului, chipul nestricăciunii, îndrumătorul înspre eternitate. Înfăţişarea lui rămâne aceeaşi de-a lungul veacurilor, ca aducere aminte...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cociu

Binecuvântare arhierească în Parohia Cociu

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 27 noiembrie 2021, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Cociu, Protopopiatul Beclean, cu prilejul pensionării preotului...