GENUCA CEUCA, meșterul și rapsodul popular bistrițean, care nu se abate de la autentic

de | iul. 4, 2016

Genuca Ceuca este un iscusit meșter popular și un rapsod din localitatea bistrițeană Salva. Adeseori mărturisește că n-ar putea trăi fără cântecul popular, învățat în casa părintească:

„M-am născut în satul Runcu Salvei, dintr-o familie de oameni harnici, care au știut să prețuiască portul popular, au iubit cântecul și tradițiile. Tatăl meu a fost pădurar și cânta atât de frumos din frunză. Eram micuță și îmi aduc aminte cât de frumos doinea. Mama mea, la fel, mergea în fiecare duminică la biserică și cânta în cor. De la ea am învățat multe cântece frumoase”.

Din copilărie a fost atrasă de arta populară, de cusutul cu mărgele și astăzi, din mâinile ei, ies adevărate opere de artă.

„De foarte micuță am început să cos. Acul și ața îmi era la îndemână și îmi plăcea, când eram singură acasă, să încerc să cos tot felul de lucruri. Așa că într-o joi,  mama s-a dus la piaţă în Năsăud și eu am luat acul de mărgele şi am început să cos. Am confecţionat nişte zădiuţe la păpuşi. Am rupt acul, pentru că era foarte mic, şi mă gândeam ce o să mă fac. Am luat un ac mai mare de şire şi scoteam aţa din ac, o treceam prin mărgică, pentru că acul meu de şire nu era potrivit. Şi uite aşa, până ce a ajuns mama acasă, zădiuţele mele pentru păpuşi au fost gata. Sigur că am umblat sfădită de ce am rupt acul, pentru că nu se prea găseau ace de mărgele”, povesteşte Genuca.

Pe lângă vocea și sensibilitatea deosebită, iubește costumul popular pe care-l îmbracă duminica la biserică și ori de câte ori are ocazia. Astfel că a adunat o colecţie impresionantă de costume.

Ceea ce o face diferită pe Genuca Ceuca faţă de ceilalţi meşteri populari din zonă sau din țară este faptul că nu se abate niciodată de la autentic, de la tradițional. Lucrează pe o cămașă și luni bune doar să fie așa cum erau cămășile altădată în satul năsăudean. De asemenea, tot ceea ce face e pentru fiica ei, Alina Ceuca, devenită o interpretă cunoscută în zonă și în țară.

Viața Genucăi Ceuca și pasiunea ei pentru costumul și cântecul popular vă invit să le descoperiți în ediția de față a emisiunii Amintiri din vatra satului. De asemenea, ne va spune cum trebuie purtat costumul popular și multe alte aspecte legate de arta cusutului cu mărgele.

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Mai multe

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cuvintele din limba română simplu, simplitate, simpleță, simplicitate își au rădăcina în latinescul simplex. Simplitatea, însușirea de a fi simplu presupune o lipsă de formalitate, de complicații. Un om simplu  nu cunoaște artificialitatea, afectarea, prefăcătoria....

Despre muncă

Despre răutate

Astăzi, răutatea oamenilor se exprimă prin indiferența prietenilor atunci când ești lovit din plin de o problemă de orice factură. Răutatea este cea mai pură formă de slăbiciune, deși oamenii răi cred că prin aceasta devin importanți și puternici. Răutatea este o...