Gest inedit în școlile clujene: Florile de final de an, transformate în cărămizi pentru Centrul „Sfântul Hristofor”

de | iun. 12, 2024

Finalul de an școlar vine cu o inițiativă remarcabilă în școlile clujene, menită să aducă un impact pozitiv în comunitate. În loc să ofere flori cadrelor didactice, părinții și elevii sunt invitați să doneze sumele destinate acestor buchete pentru un scop caritabil. Inițiativa, propusă de comitetul de conducere al Școlii Gimnaziale „Ioan Bob” din Cluj-Napoca, vizează sprijinirea construirii primului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice cu asistență gratuită și complexă din România, ce aparține Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În fiecare an, la sfârșitul cursurilor, școlile și grădinițele sunt inundate de flori oferite din respect și recunoștință pentru munca profesorilor. În acest an s-a decis că banii cheltuiți pe buchete ar putea fi folosiți într-un mod aparte. Astfel, vor fi instalate cutii de donații în școli, iar fondurile colectate vor fi direcționate către construcția Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”. Această inițiativă a fost îmbrățișată și de alte instituții, precum Grădinița „Sfântul Stelian” și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”.

De la buchete de flori, la donații caritabile

Organizatorii acestei campanii sunt convinși că gestul nu va contribui doar la realizarea unui proiect vital pentru copii grav bolnavi și familiile lor, ci va oferi și o lecție valoroasă de empatie și solidaritate pentru elevi. Directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Ioan Bob”, profesoara Ana Avram, a subliniat importanța crucială a acestui demers:

„Finalul anului școlar reprezintă momentul în care cei mai mulți elevi și familiile lor se bucură de rezultatele deosebite obținute în urma efortului depus. Există însă familii care nu pot împărtăși această bucurie, fiindcă problemele de sănătate ale copiilor și suferința s-au cuibărit în căminul lor și, neajutorați, își poartă povara cu mare discreție, fără a striga după ajutor. Noi suntem datori a privi cu sufletul și a observa nevoile tuturor. Inspirați de exemplul celor de la ASCOR Cluj, care au organizat „Crosul Inimilor Mari”, cu scopul de a strânge fonduri pentru a susține construirea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, am decis, împreună cu cadrele didactice, să facem un apel către familiile elevilor noștri și, implicit, către comunitatea clujeană, de a se implica în acest proiect.”

La Școala Gimnazială „Ioan Bob”, cei care doresc să doneze o pot face în zilele de 14, respectiv 21 iunie a.c, în urnele amplasate la intrarea în unitatea de învățământ, în intervalul 8:00-9:00. Banii strânși vor fi depuși în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” Cluj.

Lecții valoroase de empatie și solidaritate

Prin redirecționarea fondurilor de la buchetele de flori către acest proiect, părinții și elevii nu doar contribuie la o cauză nobilă, dar învață și importanța altruismului și a sprijinului comunitar, afirmă inițiatorii proiectului.

„Este esențial să mutăm accentul de pe trecător și perisabil, pe trainic și necesar. Acest centru reprezintă o necesitate pentru comunitate, dar mai ales pentru cei care sunt nevoiți să treacă prin lupta cu boala. Ni se pare extrem de important rolul acestui centru, care oferă sprijin atât profesional, cât și moral, pacienților și familiilor acestora. Suntem convinși că mulți vor prelua această inițiativă”, arată profesoara Ana Avram, încheind cu un apel adresat părinților și bunicilor: „Vă invităm să arătăm, încă o dată, că, împreună, putem transforma vorbele în fapte, faptele în împliniri sufletești și florile în cărămizi!”

Gest inedit în școlile clujene: Florile de final de an, transformate în cărămizi pentru Centrul „Sfântul Hristofor”

 

Stadiul lucrărilor la Centrul „Sfântul Hristofor”

Lucrările la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice au început în toamna anului 2023. În prezent se lucrează la cofrarea, armarea și turnarea planșeului peste mansardă, urmând apoi finalizarea acoperișului.Edificiul se construiește în localitatea Sânnicoară, pe strada Eternității f.n., pe un teren de 1.400 mp.

Centrul se dorește a fi un spital care să ofere asistență complexă (medicală, spirituală, socială și psihologică), în mod gratuit, copiilor cu boli cronice progresive, aflați în diverse stadii ale bolii care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult. În cadrul centrului, copiii vor participa la activități școlare, iar șederile vor fi oferite nu numai pentru tratament, ci și pentru a le da părinților o perioadă de refacere după efortul constant depus pentru copiii lor.

Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, președintele asociației fiind Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Spitalul „Sf. Hristofor” va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative construit de Arhiepiscopia Clujului, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, înființat în anul 2012 de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș.

Cei care doresc să sprijine acest proiect, o pot face donând în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, asociație care se ocupă de Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca și de construirea viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.

Conturile puse la dispoziție sunt următoarele:

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, înseamnă 2 EURO donați lunar pentru construirea acestui spital.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie. Probele se vor desfășura potrivit următorului calendar: 17 - 19 iunie: Evaluarea competențelor...

Festivalul Alimentului, la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile...