Gheorghe Cucu a fost un compozitor, dirijor și folclorist român. A contribuit la dezvoltarea școlii muzicale naționale românești. Pe lângă lucrările de muzică populară și clasică, a armonizat colinde și a scris partituri de muzică bisericească.

S-a născut în data de 11 februarie 1882, ca al șaselea copil din nouă al țăranului sărac Vasile Cucu.

Urmează școala primară la Bârlad., după care urmează cursurile școlii de cântăreți bisericești din acest oraș. În anul 1899 se înscrie la Conservatorul din București.  În paralel, a fost cântăreţla strana bisercii Brezoianu. Aici a compus primele partituri de muzică bisericească. Spre final a ajuns dirijor la corul acestei biserici.

După ce a absolvit Conservatorul în 1905 cu premiul întâi merge la Paris pentru a-și perfecționa studiile la ScholaCantorum.

În anul 1911 se întoarce în țară, unde dirijează mai multe coruri, printre care și cel al Mitropoliei din București. În paralel a fost profesor la catedra de teorie, solfegiu şi armonie în cadrul Conservatorului din București și profesor de muzică la Seminarul Nifon.

Era nemulțumit de corurile bisericești care promovau un stil de muzică bisericească străină de spiritul Bisericii Ortodoxe.  Pentru a combate acest curent a compus multe cântece care aveau la bază cântarea psaltică.

Părăsește această lume în  data de 24 august 1932. A lăsat în urmă un tezaur de lucrări unice. Nu s-a remarcat doar pentru lucrările sale bisericești, pentru care a primit multe distincții, ci s-a remarcat și pentru lucrările sale laice, caracterizate prin conținut realist, umor și influență populară. 11

 

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Cucu

https://www.clasic.radio/articol/gheorghe-cucu/2069301/5331/2

https://spinos.ro/sa-nu-ne-uitam-valorile-gh-cucu-barladeanul-a-carui-opere-sunt-cantate-de-corul-madrigal/

https://life.hotnews.ro/stiri-muzica-11007107-video-colinde-ale-compozitorilor-romani-din-sec-xviii-xix-episodul-3-gheorghe-cucu-nesansa-unui-colind-nu-ajuns-cunoscut-afara-tarii.htm

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Gheorghe Cucu – iubitor de autentic
Loading
/