Gherla – spațiu al suferinței și al sfințeniei: cazul Sfântului Liviu-Galaction

de | apr. 6, 2025

În acest episod, dr. Paul Ersilian Roșca, istoric și director al Muzeului Mitropoliei Clujului, îl are ca invitat pe Protosinghelul Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, un cunoscător bine documentat al suferințelor îndurate de pătimitorii din temnițele comuniste.

Discuția se concentrează pe perioada petrecută de Sfântul Mucenic Liviu-Galaction în închisoarea de la Gherla, evidențiind condițiile carcerale inumane, suferințele trupești și morale, dar și verticalitatea credinței sale în mijlocul prigoanei. Pe lângă analiza documentelor din arhivele Securității, părintele Grigorie Benea subliniază importanța memoriei vii, păstrată prin rugăciunea comunității și prin conservarea spațiilor de detenție ca locuri de pelerinaj și reculegere.

Astăzi, acolo unde a fost suferință și moarte, la Gherla, se înalță o mănăstire – un loc unde viața și rugăciunea biruiesc moartea și tăcerea. Un episod de neocolit pentru cei care vor să înțeleagă profunzimea jertfei și puterea memoriei curate.

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/prersilian/" target="_self">Paul Ersilian Roșca</a>

Paul Ersilian Roșca

Doctor în Teologie (cu teza de doctorat intitulată: Relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Casa Regală a României între anii 1918-1947). Este Directorul Muzeului Mitropoliei Clujului și cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (cursuri și seminarii de Paleografie și Istoria Bisericii Ortodoxe Române). Licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă (2009) și al Facultății de Istorie și Filosofie (2011) din cadrul UBB Cluj-Napoca. Este autorul volumului Tănase Todoran, martir al neamului și Bisericii noastre (Eikon, 2008) și a numeroase studii și articole, publicate în reviste și volume de specialitate din țară și străinătate. Principalele domenii de interes și teme de cercetare privesc: Istoria Bisericii Ortodoxe Române; Istoria Monarhiei în România; Istoria Comunismului etc. Este membru al unor asociații culturale, științifice, comitete de redacție din țară și străinătate.

Emisiuni recente

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Ev. Ioan 20; 19-23 „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa....

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este prefațată de Cruce iar Crucea și suferința Domnului nu ar fi avut sens fără Înviere. Sunt două acte fundamentale ale iconomiei mânturii în jurul cărora gravitează opera de răscumpărare săvârșită de Hristos dar și mântuirea...