În acest episod, dr. Paul Ersilian Roșca, istoric și director al Muzeului Mitropoliei Clujului, îl are ca invitat pe Protosinghelul Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, un cunoscător bine documentat al suferințelor îndurate de pătimitorii din temnițele comuniste.
Discuția se concentrează pe perioada petrecută de Sfântul Mucenic Liviu-Galaction în închisoarea de la Gherla, evidențiind condițiile carcerale inumane, suferințele trupești și morale, dar și verticalitatea credinței sale în mijlocul prigoanei. Pe lângă analiza documentelor din arhivele Securității, părintele Grigorie Benea subliniază importanța memoriei vii, păstrată prin rugăciunea comunității și prin conservarea spațiilor de detenție ca locuri de pelerinaj și reculegere.
Astăzi, acolo unde a fost suferință și moarte, la Gherla, se înalță o mănăstire – un loc unde viața și rugăciunea biruiesc moartea și tăcerea. Un episod de neocolit pentru cei care vor să înțeleagă profunzimea jertfei și puterea memoriei curate.