Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va redeschide, la finalul acestei săptămâni, sectorul amenajat special pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care vor putea atinge plantele și vor putea citi în sistem Braille descrierea acestora.
Deschiderea și prezentarea spațiului vor avea loc vineri, 10 noiembrie 2023, de la ora 10:30, în prezența rectorului UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a prorectorilor UBB și a președintelui Asociației Nevăzătorilor din România – filiala Județeană Cluj, Florentin-Cristian Rădulescu.
„Sectorul destinat persoanelor cu deficiențe de vedere este unul inedit, care se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 150 m2. Aici sunt expuse plante ale căror însușiri le fac sesizabile, altfel decât vizual: specii ale căror organe secretă uleiuri eterice, mirosul degajat putând fi ușor sesizat cu ajutorul simțului olfactiv, dar și plante cu o formă specifică a frunzelor sau florilor, sesizabile cu ajutorul simțului tactil. Sunt prezentate aproape 40 de specii, intre care zambilele, levănțica, melisa, rozmarinul, petuniile, leușteanul, lămâița ș.a. Explicațiile (denumire științifică, origine, importanță, economică și/sau medicinală) pentru fiecare specie sunt oferite atât în limbaj clasic, cât și în cel specific Braille”, precizează directorul Grădinii Botanice „Alexandrul Borza” a UBB, prof. univ. dr. Mihai Pușcaș.
„UBB încearcă, iar până acum a și reușit, să fie o universitate a întregii comunități, iar acest lucru implică, alături de un act didactic și de cercetare la standarde cât mai înalte, și aplicarea unei politici concrete de incluziune. Ne-am făcut o datorie de onoare din a ne deschide către toate categoriile de public și asta facem și acum, prin zona dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere aflată în apropierea Grădinii Japoneze din Grădina Botanică a UBB, pe care o redeschidem complet renovată și modernizată”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Deschiderea zonei dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere va fi însoțită de o acțiune amplă de ecologizare, care va implica peste 150 de studenți voluntari ai UBB. Aceștia vor pregăti Grădina Botanică pentru sezonul rece, acțiunea fiind inclusă în programul UBB Goes Green, dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai.