„Hainele de piele” și starea postparadisiacă

de | mart. 23, 2021

Perioada Postului Mare este pentru fiecare creștin o vreme a introspecției și a nevoinței duhovnicești. Cu toții ne punem problema îmbunătățirii personale, dar mai ales a creșterii duhovnicești. V-ați întrebat vreodată care este originea acestei porniri a omului de a deveni mai bun? Sau de ce îndeamnă mereu Biserica, prin textele liturgice, prin slujitorii ei, la această „reformă” a omului lăuntric?

Primele pagini ale cărții Facerea (cap. 3) consemnează, pe lângă episodul sublim al creării omului de către Dumnezeu, și evenimentul dramatic al căderii primilor oameni în păcat prin nesocotirea poruncii divine. Efectele păcatului săvârșit de către protopărinți, chiar dacă nu au fost toate imediate, au început să se profileze la orizontul pământesc al vieții celor doi oameni, distrugând armonia și frumusețea existenței paradisiace, din care oamenii nu mai au mai păstrat decât, probabil, nostalgia acesteia.

În ceea ce privește interpretarea schimbărilor substanțiale pe care episodul căderii protopărinților în păcat le-a generat în creație, atenția autorilor patristici a fost îndeosebi reținută de puternica încărcătură antropologică și teologică a faptului că după cădere Dumnezeu i-a îmbrăcat pe primii oameni în „haine de piele”: „Apoi a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam și femeii lui îmbrăcăminte de piele și i-a îmbrăcat” (cf. Fac 3, 21).

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Cretanul, o compoziție imnografică ce se citește în toate bisericile în perioada Postului Mare, aduce în discuție tocmai acest aspect al „hainelor de piele”, cu care Dumnezeu, în mod pedagogic l-a îmbrăcat pe om după căderea în păcat. Cu un profund caracter penitențial, canonul aduce în atenția omului contemporan nevoia pocăinței, subliniind importanța schimbării omului din interior.

Tocmai din acest motiv, împreună cu dr. Gabriel Noje, doctor în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,  am ales ca săptămâna aceasta să ne oprim asupra câtorva aspecte cu privire la această „îmbrăcăminte de piele” și asupra stării postparadisiace a omului, din dorința de a înțelege mai bine care este starea omului contemporan dar și nevoia de a se înălța către Dumnezeu, cu atât mai mult în perioada Postului Mare.

Audiție cu folos!

Cultură, morală, societate
Cultură, morală, societate
„Hainele de piele” și starea postparadisiacă
„Hainele de piele” și starea postparadisiacă
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

În seria dialogurilor cu dr. Călin Emilian Cira, doctor în istorie și doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, abordăm o serie de teme specifice ce se regăsesc în opera scriitorului și monahului Nicolae Steinhardt, cunoscut și ca monahul...

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Ev. Ioan 4, 5-42; Convorbirea lui Iisus cu femeia samarineancă „Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său; Şi era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a aşezat lângă...

Părinții deșertului

Părinții deșertului

În conduita lor părinții deșertului au excelat prin multe singularități, au fost asceți aspri și mari mistici au trăit uneori ca niște fiare, uneori ca niște îngeri au făcut minuni și au gravat pe demoni. Toate acestea sunt adevărate, dar secundare și nu aceasta este...