Hirotonia întru arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Dr. BENEDICT VESA, Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

de | feb. 19, 2020

Ca urmare a alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 13 februarie 2020, a Preacuviosului Părinte Arhimandrit dr. BENEDICT VESA, ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în zilele de 22 și 23 februarie 2020 vor avea loc, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, solemnitățile liturgice prilejuite de hirotonia întru episcop, după următorul program:

Sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 18:00, după încheierea Vecerniei Mari, va avea loc slujba ipopsifierii – solemnitatea vestirii şi chemării la treapta arhieriei.

Duminică, 23 februarie 2020, de la ora 9:30, va avea loc Sfânta Liturghie celebrată în sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în cadrul căreia va fi săvârșită hirotonia întru arhiereu, iar de la ora 12:00 va avea loc ceremonia instalării noului Episcop-vicar, care va purta titulatura Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Din soborul de ierarhi fac parte:

  • Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
  • Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
  • Preasfințitul Părinte VISARION, Episcopul Tulcii,
  • Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului,
  • Preasfințitul Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei,
  • Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
  • Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului,
  • Preasfințitul Părinte TEOFIL de IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La ceremonie vor participa reprezentanți ai altor Biserici, reprezentanți ai autoritătilor locale, civile și militare, personalități din lumea academică, artistică și culturală, numeroși preoți, călugări și credincioși.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului
Pr. Bogdan Ivanov

Arhim. Benedict (Valentin-Cosmin) Vesa s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

Între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. În anul 2010 a absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică în cadrul aceleiași facultăți.

În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.

Între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a și obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, cu titlul lucrării: „Cunoaşterea lui Dumnezeu la Sfântul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la «dreptatea ascetică» la «dragostea duhovnicească»”, sub îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, în calitatea de profesor universitar, titularul şi specialistul disciplinei de Spiritualitate, de la facultatea clujeană.

Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice și istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Universitatea din Padova, Italia.

Începând cu anul 2012 este secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 asistent universitar, iar din 2016 până în prezent lector universitar). În prezent, predă și un workshop/ curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic. De asemenea, din anul 2013 este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.

În data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).

În 24 ianuarie 2015 a fost hirotonit ierodiacon, iar în data de 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

La 1 ianuarie 2016 a fost hirotesit protosinghel.

La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.

La data de 2 decembrie 2018 a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.

Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional.

A participat la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut multe conferințe și meditații duhovnicești pentru preoți, elevi, studenți și  credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Este colaborator permanent al Revistei Renașterea, precum și al postului de Radio Renașterea.

De asemenea, este un bun cunoscător al limbilor clasice (siriacă, greacă și latină), dar şi al principalelor limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză și italiană).

Citește și

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...