Hram la așezământul monahal de la Piatra Craiului, Protopopiatul Huedin

de | aug. 5, 2018

Înaltpreasfințitul Andrei a sosit încă din ajunul sărbătorii la mănăstire, unde a săvârșit slujba Privegherii. Din partea Centrului Eparhial, Înaltpreasfinția Sa a fost însoțit de Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru și de Consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.

Duminică, în ziua hramului, Mitropolitul Clujului, Înaltpresfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară din curtea așezământului monahal, înconjurat de un numeros sobor de preoți, printre care protopopul de Huedin, pr. Dan Ionuț Lupuțan.

În cuvântul de învățătură, intitulat Jertfă și Nevoință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a făcut o simbioză între Evanghelia duminicii (a vindecării lunaticului) și pilda pe care Sfântul Ioan Iacob ne-o dă, și anume faptul că prin jertfă și nevoință ajungem la sfințenie, la Hristos.

La final, starețul Mănăstirii de la Piatra Craiului, protos. Antonie Flore a mulțumit lui Dumnezeu pentru iubirea ce le-o arată monahilor și credincioșilor, ierarhului pentru prezență, preoților, dar și credincioșilor ce vin an de an la sărbătoarea mănăstirii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de fete de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” este situată în localitatea Bucea, în dreptul Popasului Piatra Craiului, la jumătatea distanței dintre municipiile Cluj-Napoca și Oradea. Așezământul monahal, format din obște de călugări, a fost înființat în anul 1995, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Mănăstirea cuprinde biserica de lemn, stăreţia, chiliile, un paraclis și un muzeu, în care se află o colecție de covoare maramureșene donate de doamna Maria Pop. În prezent se lucrează la biserica de zid, în plan fiind şi ridicarea altor anexe.

Text si photo: Darius Echim

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu...