Hram la Măguri Răcătău, Protopopiatul Huedin

de | nov. 8, 2018 | Actualitatea religioasă

Una dintre cele 35 de biserici din Protopopiatul Huedin, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, și-a serbat joi, 8 noiembrie, ocrotitorii spirituali. Slujbele dedicate hramului au început cu săvârșirea Utreniei și a Acatistului Sfinților Arhangheli.

Înaintea începerii Sfintei Liturghii s-a citit o rugăciune de binecuvântare a lăcașului de cult, întrucât, în ultimul an au avut loc mai multe lucrări de renovare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, avându-l împreună slujitor pe părintele Lupuțan Dan – protopopul Huedinului, care le-a vorbit credincioșilor despre sfinții îngeri și despre Centenarul Marii Uniri.

La finalul slujbelor, dl. prof. Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca, la invitația părintelui paroh Așchilean Dorinel, a susținut o conferință dedicată Centenarului, în care a subliniat importanța și contribuția limbii cultice la formarea statului național unitar român.

A doua parte a conferinței a avut loc la Căminul Cultural din localitate, unde dl. prof. Mircea Gheorghe Abrudan le-a vorbit celor prezenți despre momentul astral din 1 decembrie 1918.

Localitatea Măguri Răcătău se află situată în Munții Apuseni, pe malurile râului Someșul Rece. Biserica datează din anul 1961, fiind amenajată în clădirea unei foste mori din lemn, la care s-a atașat altarul și un turn central.

 

Pr. Dan Mihai Muntean

corespondent

Ultimele articole