Hram la Măguri Răcătău, Protopopiatul Huedin

de | nov. 8, 2018 | Actualitatea religioasă

Una dintre cele 35 de biserici din Protopopiatul Huedin, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, și-a serbat joi, 8 noiembrie, ocrotitorii spirituali. Slujbele dedicate hramului au început cu săvârșirea Utreniei și a Acatistului Sfinților Arhangheli.

Înaintea începerii Sfintei Liturghii s-a citit o rugăciune de binecuvântare a lăcașului de cult, întrucât, în ultimul an au avut loc mai multe lucrări de renovare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, avându-l împreună slujitor pe părintele Lupuțan Dan – protopopul Huedinului, care le-a vorbit credincioșilor despre sfinții îngeri și despre Centenarul Marii Uniri.

La finalul slujbelor, dl. prof. Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca, la invitația părintelui paroh Așchilean Dorinel, a susținut o conferință dedicată Centenarului, în care a subliniat importanța și contribuția limbii cultice la formarea statului național unitar român.

A doua parte a conferinței a avut loc la Căminul Cultural din localitate, unde dl. prof. Mircea Gheorghe Abrudan le-a vorbit celor prezenți despre momentul astral din 1 decembrie 1918.

Localitatea Măguri Răcătău se află situată în Munții Apuseni, pe malurile râului Someșul Rece. Biserica datează din anul 1961, fiind amenajată în clădirea unei foste mori din lemn, la care s-a atașat altarul și un turn central.

 

Pr. Dan Mihai Muntean

corespondent

Ultimele articole

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

Misiunea profetică a a lui Oseea, fiul lui Beeri din seminția lui Isahar, s-a desfășurat în regatul Israel în timpul regelui Ieroboam al II-lea și a urmașilor lui, precum și în regatul Iuda în timpul regilor Uzia, Iotam, Ahaz și Ezechie (790-725 î. Hr.), fiind...

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Când Gheronda Iosif a ajuns să aibă el însuși obște, le spunea părinților spre folos duhovnicesc, următorul lucru: „La prima mea mănăstire, munceam cel puțin 16 ore pe zi. Și cu toate acestea, am citit cu atenție tot Vechiul Testament de 3 ori. Am citit cele 14...