Hram la Mănăstirea Rohia

de | dec. 6, 2020 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Duminică, 6 decembrie 2020, a XXVII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit, împreună cu Preasfinițitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, cu prilejul hramului de iarnă al Paraclisulului de la demisolul noii biserici, al cărui ocrotitor este Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Făcătorul de minuni.

Hram la Mănăstirea Rohia

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc două hirotoniri: întru ieromonah, a Preacuviosului Părinte Ierodiacon Gherasim Bledea, pe seama Mănăstirii Rohia, și întru diacon, a teologului Gabriel Dan, care, ulterior, va fi hirotonit întru preot pe seama Parohiei Ortodoxe Posta, Protopopiatul Chioar.

„Suntem în zi de mare sărbătoare sfântă închinată Sfântului Ierarh Nicolae, un sfânt blând și bun, mult smerit și milostiv; un sfânt care rămâne reper și model pentru ierarhii Bisericii lui Hristos, un exemplu de bunătate, de dărnicie și milostivire, dar și de dîrzenie și râvnă în a apăra sfânta și dreapta credință, pentru păstorii credincioșilor, pentru preoți și, nu în ultimul rând, pentru călugări, pentru monahi”, precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

„Acest mare sfânt a venit trimis de Dumnezeu pe pământ, cu o misiune aleasă, fiindcă s-a născut ca și Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, ca și Maica Domnului, în urma rugăciunii. Părinții lui, Teofan și Nona, era o familie nobilă și foarte bogată, însă nu aveau copii. Părinții lui s-au rugat mult pentru ca să le dăruiască Dumnezeu un copil, să se deschidă pântecele acelei femei creștine și bune, pentru ca să le dăruiască rod, ca să se nască un fiu sau o fiică. Astfel, Dumnezeu le-a împlinit rugăciunile și i-au dăruit acest copil, pe care l-au numit „Nicolae”, nume care, în limba grească, însemneză „biruitor de popor”, adică biruitorul slăbiciunilor poporului și nu biruitor în războaie. Datorită faptului că el însuși s-a născut cu multe daruri de la Dumnezeu, și se precizează în Sinaxar faptul că după ce mama lui, Nona, l-a primit în dar de la Dumnezeu, l-a primit cu atâta dragoste și purtare de grijă, încât a fost atentă la toate gesturile și lucrurile care se desfășurau cu minunea pe care i-a dat-o Dumnezeu – de a avea un copil -, a observat faptul că pruncul Nicolae, în zilele de miercuri și vineri, nu dorea să fie alăptat decât seara, până ieșea postul obișnuit al creștinilor”.

Pentru darul cel mare al lui Dumnezeu care petrecea într-însul, multora s-a făcut slăvit, minunat și foarte iubit; căci strălucea cu curăția inimii și era împodobit cu toate darurile lui Dumnezeu, slujind Domnului său în cuvioșie și dreptate; cuvântul lui era cu stăpânire și lucrul său cu putere dumnezeiască, fiind mare înaintea lui Dumnezeu și a tot poporul, însă mai ales cu plida, deoarece îi plăcea să ajungă primul la biserică și să iasă ultimul din lăcașul de închinare, ceea ce îi va aduce în viitor un mare dar, adică darul de a fi ales ierarh, Arhiepiscop al Mirelor Lichiei”, a subliniat Preasfinția Sa.

La finalul slujbei, Arhim. Macarie Motogna a prezentat volumul intitulat „Arhimandritul Serafim Man, duhovnicul harnic și smerit de la Rohia”, editat cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la naștere și a 7 ani de la mutarea la Domnul a cunoscutului duhovnic. Cartea a fost tipărită de către Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și se găsește spre vânzare la panagarul Mănăstirii Rohia.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru ctitorii, stareții și viețuitorii mănăstirii care au trecut la Domnul, între care amintim pe Episcopului Nicolae Ivan, care a oficiat prima slujbă de târnosire, întemeietorul şi ctitorul mănăstirii – părintele Nicolae Gherman din Rohia, preoteasa Maria și copila Anuța, informează Arhid. Adrian Dobreanu, responzabilul Comunicații Media al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Mănăstirii Rohiţa

Hramul Mănăstirii Rohiţa

Duminică, 1 octombrie 2022, când creştinii prăznuiesc Sfântul  Acoperământ al Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohiţa, cu prilejul hramului. La hram au venit credincioşi din...

Sărbătoarea Floriilor, la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Sărbătoarea Floriilor, la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Duminică, 25 aprilie 2021, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, însoţit de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au fost prezenţi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în mijlocul unui sobor ales de...