Hram la Mănăstirea Rohia

de | dec. 6, 2020

Duminică, 6 decembrie 2020, a XXVII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit, împreună cu Preasfinițitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, cu prilejul hramului de iarnă al Paraclisulului de la demisolul noii biserici, al cărui ocrotitor este Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Făcătorul de minuni.

Hram la Mănăstirea Rohia

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc două hirotoniri: întru ieromonah, a Preacuviosului Părinte Ierodiacon Gherasim Bledea, pe seama Mănăstirii Rohia, și întru diacon, a teologului Gabriel Dan, care, ulterior, va fi hirotonit întru preot pe seama Parohiei Ortodoxe Posta, Protopopiatul Chioar.

„Suntem în zi de mare sărbătoare sfântă închinată Sfântului Ierarh Nicolae, un sfânt blând și bun, mult smerit și milostiv; un sfânt care rămâne reper și model pentru ierarhii Bisericii lui Hristos, un exemplu de bunătate, de dărnicie și milostivire, dar și de dîrzenie și râvnă în a apăra sfânta și dreapta credință, pentru păstorii credincioșilor, pentru preoți și, nu în ultimul rând, pentru călugări, pentru monahi”, precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

„Acest mare sfânt a venit trimis de Dumnezeu pe pământ, cu o misiune aleasă, fiindcă s-a născut ca și Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, ca și Maica Domnului, în urma rugăciunii. Părinții lui, Teofan și Nona, era o familie nobilă și foarte bogată, însă nu aveau copii. Părinții lui s-au rugat mult pentru ca să le dăruiască Dumnezeu un copil, să se deschidă pântecele acelei femei creștine și bune, pentru ca să le dăruiască rod, ca să se nască un fiu sau o fiică. Astfel, Dumnezeu le-a împlinit rugăciunile și i-au dăruit acest copil, pe care l-au numit „Nicolae”, nume care, în limba grească, însemneză „biruitor de popor”, adică biruitorul slăbiciunilor poporului și nu biruitor în războaie. Datorită faptului că el însuși s-a născut cu multe daruri de la Dumnezeu, și se precizează în Sinaxar faptul că după ce mama lui, Nona, l-a primit în dar de la Dumnezeu, l-a primit cu atâta dragoste și purtare de grijă, încât a fost atentă la toate gesturile și lucrurile care se desfășurau cu minunea pe care i-a dat-o Dumnezeu – de a avea un copil -, a observat faptul că pruncul Nicolae, în zilele de miercuri și vineri, nu dorea să fie alăptat decât seara, până ieșea postul obișnuit al creștinilor”.

Pentru darul cel mare al lui Dumnezeu care petrecea într-însul, multora s-a făcut slăvit, minunat și foarte iubit; căci strălucea cu curăția inimii și era împodobit cu toate darurile lui Dumnezeu, slujind Domnului său în cuvioșie și dreptate; cuvântul lui era cu stăpânire și lucrul său cu putere dumnezeiască, fiind mare înaintea lui Dumnezeu și a tot poporul, însă mai ales cu plida, deoarece îi plăcea să ajungă primul la biserică și să iasă ultimul din lăcașul de închinare, ceea ce îi va aduce în viitor un mare dar, adică darul de a fi ales ierarh, Arhiepiscop al Mirelor Lichiei”, a subliniat Preasfinția Sa.

La finalul slujbei, Arhim. Macarie Motogna a prezentat volumul intitulat „Arhimandritul Serafim Man, duhovnicul harnic și smerit de la Rohia”, editat cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la naștere și a 7 ani de la mutarea la Domnul a cunoscutului duhovnic. Cartea a fost tipărită de către Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și se găsește spre vânzare la panagarul Mănăstirii Rohia.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru ctitorii, stareții și viețuitorii mănăstirii care au trecut la Domnul, între care amintim pe Episcopului Nicolae Ivan, care a oficiat prima slujbă de târnosire, întemeietorul şi ctitorul mănăstirii – părintele Nicolae Gherman din Rohia, preoteasa Maria și copila Anuța, informează Arhid. Adrian Dobreanu, responzabilul Comunicații Media al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii din Finteușu Mic

Târnosirea bisericii din Finteușu Mic

Duminică, 29 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba de târnosire a bisericii și Sfânta Liturghie Arhierească în parohia Finteușu Mic. Cu ocazia noii târnosiri, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a...

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Elevii Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și-au început anul școlar, așa cum o fac de peste trei decenii, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, săvârșită de un sobor de...

Prima grădiniță ortodoxă din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Prima grădiniță ortodoxă din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Luni, 9 septembrie 2024, ziua începerii noului an școlar 2024-2025, sărbătoarea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana ai Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a pus piatra de temelie pentru prima grădiniță...

Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica din Rozavlea

Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica din Rozavlea

Duminică, 8 septembrie 2024, de praznicul Nașterii Maicii Domnului și în Duminica dinainte Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în localitatea natală Rozavlea de pe...

Târnosirea bisericii din Săcel II, Protopopiatul Vișeu

Târnosirea bisericii din Săcel II, Protopopiatul Vișeu

Duminică, 1 septembrie 2024, la începutul anului nou bisericesc, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit în Parohia Săcel II, unde a târnosit biserica parohială, refăcută în întregime în ultimi ani. De asemenea, a oficiat Sfânta...