Hram la Paraclisul Protopopiatului Huedin

de | ian. 30, 2018 | Actualitatea religioasă

Paraclisul din incinta sediulului Protopopiatului Huedin și-a serbat marți ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi. Programul religios a început cu slujba Acatistului Sfinților Trei Ierarhi, urmată de Sfânta Liturghie.

Invitatul special al hramului a fost Preacucernicul Părinte profesor Dumitru Boca, preot paroh la Parohia Baciu, care a și rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre viața și virtuțile celor trei ierarhi.

Au fost prezenți credincioși din toate parohiile Huedinului precum și domnul primar al orașului Huedin.  La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Dan Lupuțan i-a oferit domnului profesor Nicolae Șteiu, în semn de apreciere și mulțumire pentru bogata activitate culturală desfășurată în zona Huedinului, Distincția Protopop Martir Aurel Munteanu.

A urmat apoi premierea elevilor participanți la proiectul Icoana – cuvânt în culori, ediția a II-a, desfășurat la sediul protopopiatului , proiect realizat în baza parteneriatului dintre Protopopiatul Huedin și unitățile școlare din orașul Huedin.

La ieșire, credincioșii prezenți au putut admira icoanele elevilor, expuse în sala Poet Ioan Alexandru a protopopiatului.

Coordonatorii proiectului au fost: pentru icoanele pe lemn pr. Tudor Petrovici iar pentru icoanele pe sticlă preoteasa Mirela Lupuțan. Toți cei prezenți au participat la o agapă frățească,  oferită de Protopopiatul Huedin și Parohia Huedin III, prin Cantina Socială Protopop Dorel Pușcaș.

Paraclisul Protopopiatului Huedin a fost ridicat conform pisaniei între anii 1995-2005, pentru nevoile spirituale ale preoților protopopiatului și ale credincioșilor din Parohia Huedin III, pe vremea arhipăstoriei ÎPS Sale Bartolomeu Anania, protopop al Huedinului fiind Pc. Sa Pr. Dorel Pușcaș.

Pictura a fost executată între anii 2007-2009 de pictorul bisericesc Pr. Damian Tuluc împreună cu fii săi. Lucrările de pictură au fost suportate în mare parte de domnul Mugurel Demea. În data de 07.07.2012 Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț a târnosit acest paraclis, ridicat cu multă trudă de vrednicul de pomenire părinte protopop Dorel Pușcaș.

Ultimele articole