Hram la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Cluj-Napoca

de | ian. 20, 2019 | Activități parohiale

          Ca în fiecare an, Parohia Sfântul Antonie cel Mare din Cluj-Napoca, şi-a sărbătorit ocrotitorul prăznuit pe 17 ianuarie.
          Programul a debutat miercuri 16 ianuarie 2019, seara, de la ora 18.00 cu oficierea slujbei Vecerniei Mari cu Litie, urmată de slujba parastasului, în sobor de preoţi şi diaconi. Soborul a fost condus de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
          În cuvântul de învățătură, Părintele exarh a vorbit despre „molipsirea” de viețuirea Sfântului Antonie în perioada în care acesta a trăit și de împuținarea vocațiilor monahale în perioada actuală. 
La finalul slujbei, părintele paroh Nicolae-Dragoș Kerekes, a mulțumit invitaților pentru participare și  l-a rugat pe Sfântul Antonie să fie mijlocitor și ajutător în a pune început bun adevăratei nevoințe, apoi toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă frățească.

          Sărbătoarea parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” a continuat duminică, 20 ianuarie 2019, prin oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoţi și diaconi cu începere de la ora 10.00. Soborul a fost condus de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dr. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului și Lector Universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură, Părintele secretar a vorbit despre importanța mulțumirii noastre față de binefăcătorii noștri începând cu cel mai mare binefăcător al nostru: Dumnezeu.
          La sfârșitul slujbei părintele paroh a mulțumit invitaților pentu participare și toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă frățească.
          Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a fost înființată în anul 2014, la cererea creștinilor ortodocși de pe strada Soporului, din Cluj-Napoca. Până în anul 2015 programul liturgic al parohiei s-a desfășurat în cadrul Muzeului etnografic „Poarta de su’ Feleac”, situat pe strada Soporului. Din anul 2015, slujbele se oficiază într-o biserică de lemn adusă din Parohia Valea Fânațelor (Cluj-Napoca), iar pe viitor se are în vedere construirea unei biserici definitive pentru comunitatea parohială din cartierul Sopor și a unui centru rezidențial pentru vârstnici.
Pr Nicolae Cherecheș

Ultimele articole

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu s-a născut la data de 12 septembrie 1882 în satul Cenade, în apropiere de Blaj. A moștenit de la părinții săi darul pentru a scrie povești remarcabile. Tatăl său era pădurar, om cu dragoste de carte, era abonat la multe ziare și reviste ale vremii, iar...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...