Hram la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Cluj-Napoca

de | ian. 20, 2019 | Activități parohiale

          Ca în fiecare an, Parohia Sfântul Antonie cel Mare din Cluj-Napoca, şi-a sărbătorit ocrotitorul prăznuit pe 17 ianuarie.
          Programul a debutat miercuri 16 ianuarie 2019, seara, de la ora 18.00 cu oficierea slujbei Vecerniei Mari cu Litie, urmată de slujba parastasului, în sobor de preoţi şi diaconi. Soborul a fost condus de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
          În cuvântul de învățătură, Părintele exarh a vorbit despre „molipsirea” de viețuirea Sfântului Antonie în perioada în care acesta a trăit și de împuținarea vocațiilor monahale în perioada actuală. 
La finalul slujbei, părintele paroh Nicolae-Dragoș Kerekes, a mulțumit invitaților pentru participare și  l-a rugat pe Sfântul Antonie să fie mijlocitor și ajutător în a pune început bun adevăratei nevoințe, apoi toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă frățească.

          Sărbătoarea parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” a continuat duminică, 20 ianuarie 2019, prin oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoţi și diaconi cu începere de la ora 10.00. Soborul a fost condus de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dr. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului și Lector Universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură, Părintele secretar a vorbit despre importanța mulțumirii noastre față de binefăcătorii noștri începând cu cel mai mare binefăcător al nostru: Dumnezeu.
          La sfârșitul slujbei părintele paroh a mulțumit invitaților pentu participare și toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă frățească.
          Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a fost înființată în anul 2014, la cererea creștinilor ortodocși de pe strada Soporului, din Cluj-Napoca. Până în anul 2015 programul liturgic al parohiei s-a desfășurat în cadrul Muzeului etnografic „Poarta de su’ Feleac”, situat pe strada Soporului. Din anul 2015, slujbele se oficiază într-o biserică de lemn adusă din Parohia Valea Fânațelor (Cluj-Napoca), iar pe viitor se are în vedere construirea unei biserici definitive pentru comunitatea parohială din cartierul Sopor și a unui centru rezidențial pentru vârstnici.
Pr Nicolae Cherecheș

Ultimele articole

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

1. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare a fost un mare sihastru din Egipt şi a trăit pe la anii 350-400. După ce a stat o vreme într-o mănăstire din părţile Tebaidei, a plecat în pustie, unde 60 de ani nu a văzut faţă de om. L-a găsit aici Sfântul Cuvios Pafnutie, care a...

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie” are ca scop dezvoltarea, valorificarea si promovarea potentialului individual, de grup si colectiv a oricăror categorii de persoane, fundamentul acțiunilor sale fiind iubirea față de aproapele. Pe langa promovarea valorilor...

Unitate creştină

Unitate creştină

Domnul Iisus Hristos, Cel care ne-a iubit atât de mult încât s-a întrupat ca să ne mântuiască, s-a rugat Tatălui ca toţi cei ce vor crede în El, ca noi toţi cei ce suntem urmaşi ai apostolilor, să fim una. Despre această unitate pe care o doreşte Domnul Hristos vreau...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...