Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea, ocrotit de Sfântul Siluan Athonitul

de | sept. 24, 2021 | Actualitatea religioasă

În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, vineri, 24 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la hramul Așezământului social pentru copii orfani de la Dorolea, comuna Livezile, județul Bistrița-Năsăud, pus sub ocrotirea Sfântului Siluan.

De la ora 10:00, în biserica așezământului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților, precum și a numeroși credincioși, ctitori, binefăcători și susținători ai proiectului social.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Rebra-Parva, protosinghelul Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii „Pantocrator” de la Beclean, protosinghelul Luca Gheberta, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de călugării de la Mănăstirea Rebra-Parva.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre viața Sfântului Siluan Athonitul „ca cel care a cunoscut inima lui Hristos”. De asemenea, i-a felicitat pe cei care se ocupă de ridicarea centului social.

 

Astfel, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, domnului Alexandru Simionca, iar Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” i l-a oferit domnului Daniel Florin Scurtu. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Anul trecut, la data de 24 septembrie, cu prilejul primului hram, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică, cu hramul „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul”, și a binecuvântat locul unde va fi construit viitorul așezământ social. Acesta va fi administrat de Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva și va găzdui 50 de copii orfani.

Potrivit părintelui stareț, protosinghelul Chiril Zăgrean, finanțarea centrului social se va face exclusiv din fondurile mănăstirii și din donații.

Lucrările de construcție au început în vara anului 2020, pe un teren de 2,5 hectare, donat de familia Dedean Ioan, împreună cu fiii Bogdan şi Alin Ionuț.

Așezământul va fi compus din opt clădiri, printre care o biserică, un cabinet medical, ateliere de creație și alte anexe. În prezent, prima clădire a fost construită, iar biserica a fost ridicată până la turlă, urmând a fi acoperită.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Gânduri despre Cuvioasa

Gânduri despre Cuvioasa

Unui șoarece de bibliotecă ca mine, învățat cu ștersul colbului de pe documente și scoaterea din negura istoriei a unor informații inedite, nu-i prea surâde ideea de a scrie despre Cuvioasa. În discreția ei a lăsat cam puține informații care ar putea fi valorificate...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Fântânele și a fost precedată de o slujbă de Te...

Necrolog | Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (1948-2021)

Necrolog | Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (1948-2021)

Autenticitatea și dinamismul unei biografii se pot verifica prin suprapunerea evangheliei peste atitudinile, cuvintele și lucrările esențiale care o formează. Întâlnirea dintre cele două se vădește într-un mod consistent, intens și specific în personalitatea...