Hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur

de | aug. 11, 2024

În Duminica a 7-a după Rusalii (a vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum), 11 august 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur al municipiului Cluj-Napoca, unde a fost prăznuit hramul bisericii parohiale cu anticipație.  

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială de pe strada Govora, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, secretarul eparhial – diaconul Adrian Truța, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – preotul dr. Bogdan Chiorean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sărac, orb și gol”, în cadrul căruia a făcut o diagnoză a omului contemporan, spunând că suntem adesea săraci, orbi și goi, conform cuvântului Sfintei Scripturi: „Iar îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: Acestea zice Cel ce este Amin, Martorul cel credincios şi adevărat, începutul zidirii lui Dumnezeu: Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece –, am să te vărs din gura Mea. Fiindcă tu zici: Sunt bogat şi m-am îmbogăţit şi de nimic nu am nevoie! Şi nu ştii că tu eşti cel ticălos şi vrednic de plâns, şi sărac şi orb şi gol!” (Apocalipsa 3, 14-17).

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corala preoților din Protopopiatul Cluj I, dirijată de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, părintele protopop Dan Hognogi a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea oferită comunității parohiale. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Maica Domnului, iar doi copii, care fac parte din grupul de copii „Sfântul Cuvios David din Evvia” al parohiei, i-au dăruit flori.

La slujbă au participat oficialități civile și militare, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură și numeroși credincioși clujeni, iar mulți din cei prezenți au participat la slujbă în curtea bisericii parohiale.

 

Zilele hramului

Încă de la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Mănăștur s-au bucurat de un program duhovnicesc amplu. Ei au participat în fiecare seară la Paraclisul Maicii Domnului. De asemenea, au fost organizate și seri duhovnicești în care diferiți invitați, monahi și preoți au slujit alături de preoții parohiei și au oferit credincioșilor cuvinte de învățătură. În data de 4 august, la Paraclisul Maicii Domnului a slujit arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului. Arhimandritul Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a poposit în mijlocul comunității parohiale pe 9 august, a oficiat, de la ora 18:00, Paraclisul Maicii Domnului și le-a împărtășit credincioșilor câteva gânduri cu privire la sporirea în viața duhovnicească. Luni, 12 august, la Paraclisul Maicii Domnului va sluji protosinghelul Natanael Zanfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane, iar la final va rosti un cuvânt de învățătură.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”,  situată pe strada Govora, nr. 19,  în cartierul clujean Mănăștur, a fost construită între anii 1950-1961, prin contribuția financiară a mănăşturenilor, în timpul păstoririi preotului Emil Mureşan, unul dintre cei 38 preoţi greco-catolici semnatari ai actului de revenire la Biserica Ortodoxă din octombrie 1948. Lăcașul de cult a fost sfinţit la data de 1 octombrie 1961, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu, vrednic de amintire.

În anul 2012 a fost inițiat un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală a bisericii și în special a picturii în tehnica frescă, realizată sub coordonarea părintelui arhidiacon dr. Nicolae Bălan. De asemenea, au fost înnoite icoanele de pe catapeteasmă, fiind pictate de George Romilă din Piatra Neamț, iar în pridvor a fost realizată în tehnica mozaic scena „Adormirii Maicii Domnului” de către Anca Mihăilă.

Au fost executate lucrări de retencuire, izolare termică, refațadizare, au fost înlocuite uşile exterioare ale bisericii cu uşi din stejar sculptat pe ambele feţe, s-au schimbat toate geamurile și ușile, dar și mobilierul bisericesc. Cele trei clopote au fost reaşezate pe structuri metalice şi acţionate electric. Totodată, biserica a fost placată în interior cu piatră naturală de Viștea, iar în exterior cu granit; acoperișul a fost înlocuit cu tablă plană de cupru. Au fost reamenajate curtea interioară, aleile pietonale și curtea Monumentului Eroilor și s-a îmbrăcat în piatră de Vrața masa Sfântului Altar. Toate aceste lucrări și multe altele au avut loc sub oblăduirea părintelui paroh dr. Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, sprijinit în slujire de pr. prof. dr. Dorin Ielciu și pr. Vasile Roman.

Astfel, la data de 26 septembrie 2021, biserica parohială a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În cadrul parohiei se desfășoară numeroase activități catehetice, culturale și socio-educative cu și pentru tineri și copii. Astfel, în cadrul comunității parohiale își desfășoară activitatea grupul de copii „Sfântul Cuvios David din Evvia” și Asociația de tineri „Govora”.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, sprijinit în slujire de pr. prof. dr. Dorin Ielciu și de preoții pensionari Vasile Roman și Dorin Șova.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA