Hramul bisericii de lemn din Iliuța Bozghii

de | iun. 14, 2022

În a treia zi de Rusalii, marți, 14 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă și de călăreți îmbrăcați în costume tradiționale.

Cu prilejul hramului, la altarul de vară din proximitatea bisericii de lemn, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud, preotul Tudor Mudure, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele, protos. Gavriil Horț, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protos. Paisie Pașcu, preotul paroh Petru Săsărman și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul  a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat pe cei prezenți să devina modele pentru societate, ducând o viață în conformitate cu învățăturile Evangheliei.

În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru elevii care astăzi au susținut primul examen de la Evaluarea Națională 2022.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpretele de muzică populară Andreea Pavelean și Maria Vrăjmaș au interpretat mai multe pricesne.

La slujbă au participat oficialități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Petru Săsărman. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a oferit tuturor celor care se implică în construcția casei parohiale și în activitățile parohiei, în frunte cu preoteasa Lucia Augusta Săsărman și secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Monica Săsărman.

Tot astăzi, ierarhul a vizitat șantierul viitoarei case parohiale din Iliuța Bozghii, clădire care va găzdui și un centru de tineret.

Scurt istoric

Biserica din lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din localitatea Iliuța Bozghii, este filie a Parohiei Ciosa. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 25 octombrie 2005, iar după trei ani, la data de 10 august 2008, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...