Hramul bisericii de lemn „Pogorârea Sfântului Duh” din Iliuța Bozghii

de | iun. 6, 2023

În a treia zi de Rusalii, marți, 6 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud.

Cu prilejul hramului, la altarul de vară din proximitatea bisericii de lemn, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele – protos. Gavriil Horț, duhovnicul Mănăstirii Cormaia, protos. Nicodim Sîngeorzan, preotul paroh Petru Săsărman și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură. În cadrul Liturghiei, ierarhul a citit rugăciuni pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpreta de muzică populară Maria Vrăjmaș a interpretat mai multe pricesne.

La slujbă au participat oficialități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

Tot astăzi, la Mănăstirea Piatra Fântânele, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a participat la spectacolul „Viața ca un fluture”, fiind susținut, în premieră, de copiii aflați în grija așezământului monahal. Spectacolul a fost pregătit de maicile de la mănăstire, la inițiativa maicii starețe, stravrofora Pamfilia Solcan. Duminică, 11 iunie, de la ora 16:00, copiii vor susține acest spectacol pe scena Căminului cultural din Tiha Bârgăului.

Scurt istoric

Biserica din lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din localitatea Iliuța Bozghii, este filie a Parohiei Ciosa. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 25 octombrie 2005, iar după trei ani, la data de 10 august 2008, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

În prezent, la Iliuța Bozghii, prin grija parohului Petru Săsărman, se construiește o casă parohială, clădire care va găzdui și un centru de tineret.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...