Hramul bisericii de lemn „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” de la Mănăstirea Dobric

de | oct. 18, 2021

În ziua prăznuirii Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, luni, 18 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de lemn din cadrul așezământului monahal.

Bisericuţa din lemn a fost construită în stil maramureșean, de către o echipă de meșteri din Bârsana, în anul 2000, în doar 30 de zile. Acesta este înzestrată cu iconostas și strane din stejar, sculptate de deținuții Penitenciarului Bistrița.

De la ora 10:00, în biserica de zid a mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protopopul de Beclean, preotul Dragoș Cristian, pr. prof. Nelu Hales, de la Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre virtuțile Sfântului Apostol și Evanghelist Luca.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Emanuel Sălăjan, pe seama Parohiei Sita, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Dana Feherdi Sălajan a cântat mai multe pricesne.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru odihna sufletului Episcopului Vasile Flueraș.

De asemenea, părintele duhovnic Siluan Farcaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, din partea mănăstirii, maica stareță Veronica Coțofană i-a oferit Părintelui Mitropolit Andrei un dicher și tricher, o bederniță și un aranjament floral.

 

Scurt istoric

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean, precum și biserica mare din zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, fiind pregătită pentru a fi pictată. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe.

În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

La data de 21 mai 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social de persoane vârstnice, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, la hramul din anul 2021, în data de 21 mai, ierarhul a binecuvântat sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” şi biblioteca „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din cadrul mănăstirii. Biblioteca adăpostește peste 20 de mii de volume din cele 40 de mii din colecția așezământului monahal.

Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi „Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari.

În prezent, obștea așezământului monahal numără trei viețuitoare, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA