Hramul bisericii din Săliştea de Sus, Maramureș

de | iun. 30, 2019

Sâmbătă, 29 iunie 2019, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Altarul de Vară al Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Săliştea de Sus, Protopopiatul Vişeu, cu ocazia hramului. Altarul de Vară, în care se oficiază Sfintele Liturghii pe perioada verii, este o construcţie în totalitate din lemn, impresionantă ca dimensiuni şi amplasată în apropierea bisericii monument istoric a Nistoreştilor, are hramurile „Sfântul Andrei Criteanul” şi „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”.

Primire deosebită
În întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin au ieşit mulţime mare de tineri şi adulţi, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, alături de corul bisericii, care a interpretat imnul arhieresc. În fruntea tuturor s-a aflat Pr. Gavriş Vancea, parohul bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi Ştefan Iuga, primarul oraşului Săliştea de Sus.

Sfânta Liturghie Arhierească
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în fruntea unui sobor ales de peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Ciprian Grădinaru, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale Bucureşti, duhovnicul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, autorul celei mai mari campanii de donare de sânge din istoria ţării, Pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal relaţii cu publicul de la Cabinetul Patriarhal, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Protos. Ioachim Rad, de la Schitul Pantelimon, Caransebeş, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie Tesviteanul” din oraşul Dragomireşti, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Călin Vlad, secretar protopopesc, Pr. Gavriş Vancea, paroh, Pr. Nicolae Pintea, parohul bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor” din oraşul Săliştea de Sus – Buleni, Pr. Dumitru Iuga, Pr. Ioan Narcis Ierima, slujitori la cele două biserici din Săliştea de Sus, Pr. Dumitru Iuga, paroh în Săcel, originar din acest oraş, preoţi slujitori din parohiile de pe Valea Izei, arhidiaconi şi diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Ioana Vlad, iar la chinonic a cântat 3 pricesne Iulia Vlad, elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, originară din Săliştea de Sus.
În rândul credincioşilor s-au aflat Acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Nicolae Iuga din Baia Mare, Vasile Iuga de Sălişte, preşedintele Societăţii Culturale „Pro Maramureş” şi coordonatorul Centrului Cultural „Dragoş Vodă” din Cluj-Napoca, născut şi crescut până în adolescenţă în acest oraş, în chiar apropierea bisericii monument istoric „a Nistoreştilor”, primarul Ştefan Iuga, cetăţeni de vază ai oraşului de pe Valea Izei.
Oraşul Săliştea de Sus are două biserici monumente istorice: biserica numită „a Nistoreştilor”, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” şi biserica Sălişte I Buleni, tot cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Cuvântul de învăţătură
Un vast şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin celor peste 3.000 de credincioşi veniţi de pe întreaga Vale a Izei ca să se roage împreună cu Episcopul lor şi cu soborul ales.
Astfel, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a vorbit credincioşilor, răspândiţi pe dealul ce adăposteşte cimitirul din jurul bisericii Nistoreştilor, monument istoric de talie internaţională, despre biografia celor doi mari Apostoli ai lui Hristos, Petru şi Pavel, despre activitatea lor misionară, care şi-au dat viaţa pentru Hristos, devenind martiri, despre perioada apostolatului acestora în lumea necreştină, în care i-au învăţat pe păgâni învăţătura creştină şi au întemeiat biserici şi comunităţi creştine.
„Cei doi Sfinţi Apostoli au avut două chemări diferite: unul a fost chemat în chip blând şi minunat, pe malul Mării Tiberiadei, altul a fost chemat în chip năpraznic, pe drumul Damascului, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Au fost două personalităţi diferite, Petru a fost un simplu pescar, care, la Pogorârea Sfântului Duh, aşa cum spune troparul, din pescari au devenit Apostoli. Au avut două lucrări doferite: unul a propovăduit la neamuri, altul a propovăduit mai mult la evrei, dar L-au mărturisit pe Iisus Hristos Cel mort şi Înviat a treia zi ca Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul lumii. Amâdoi au botezat, amândoi au hirotonit episcopi, au propovăduit Evanghelia, au aşezat episcopi, preoţi şi diaconi prin cetăţi, au înfiinţat comunităţi şi biserici, care s-au răspândit pe faţa întregului pământ cunoscut la vremea respectivă. Ei au făcut mai mult decât puterile lor omeneşti limitate, pentru că s-au umplut de Duhul Sfânt şi lucrarea puternică a Duhului Sfânt a lucrat în viaţa lor.”

Distincţii
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oferit, în Anul Omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, întemeiat în scopul cinstirii celor amintiţi mai sus, Preotului Gavriş Vancea, parohul bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Sălişte Centru, preot cu o vechime de 20 de ani, şi primarului Ştefan Iuga al oraşului Săliştea de Sus.
De asemenea, a hirotesit întru iconom cu dreptul de a purta brâu roşu pe Pr. Dumitru Iuga, slujitor la biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parohia Sălişte Centru, biserica gazdă, pe Pr. Nicolae Pintea, parohul bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Sălişte Buleni, şi pe Pr. Ierima Ioan Narcis, slujitor la această biserică.
Preotul paroh Gavriş Vancea împreună cu credincioşii a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae.
Amintim că în oraşul Săliştea de Sus, Protopopiatul Vişeu, se află în construcţie, în fază de finisaj, un cămin pentru ocrotirea preoţilor pensionari sau bolnavi, care nu au urmaşi şi, deci, nici cine să îi îngrijească.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...