Hramul Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești

de | apr. 17, 2022

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), 17 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești, Protopopiatul Cluj I, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Sebastian Rusu și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Cine-i Împăratul Slavei? Domnul tare şi viteaz, Care-a biruit în luptă cel mai fioros grumaz”, vorbindu-le credincioșilor prezenți despre starea omului de după căderea în păcat și izbăvirea sa din robia păcatului și a morții, prin Mântuitorul Hristos.

Totodată, ierarhul a spus că odată cu intrarea păcatului în lume, acesta l-a transformat pe omul cel frumos și nemuritor, creat de Dumnezeu, în om bătrân, urât și muritor. Astfel, Mitropolitul Andrei a explicat că Domnul Hristos a venit în lume ca Domn al Vieții care biruiește moartea și inaugurează împărăția cea nesfârșită odată cu Învierea Sa.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Ioan Circa, pe seama Parohiei Guga cu filia Valea Gugii, din Protopopiatul Dej.

La chinonic, interpretele de muzică populară Adina Hada, Anicuța Mariana Roșu, Daria Mariș și Larisa Pașca au interpretat mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

La finalul slujbei, părintele paroh Sebastian Rusu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor floreșteni. Totodată, ierarhului i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, iar noului preot hirotonit, Alexandru Ioan Circa, i-a dăruit un Sfânt Chivot.

În semn de recunoștință și apreciere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a acordat diplome de aleasă cinstire tuturor celor implicați în buna gospodărire a parohiei.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în curtea bisericii parohiale.

 

Scurt istoric

Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești a fost înființată în anul 2013, desprinzându-se din Parohia „Sfântul Dumitru”, datorită creșterii numărului de credincioși. Între anii 2013-2016 a fost construită biserica parohială, iar în luna octombrie 2016, Mitropolitul Andrei a binecuvântat spațiul de slujire și lucrările efectuate până la acea dată. În prezent, biserica, situată pe strada Cloșca, se află în proces de pictare, în tehnica frescă, fiind finalizată pictura în Sfântul Altar.

Comuna Florești, județul Cluj, aflată la doar 3 km de municipiul Cluj-Napoca, a avut cea mai mare creștere a populației din toată România, fiind totodată cea mai mare comună. În ultimii 15 ani, populația a crescut de la 7.600 de locuitori, în 2007, la peste 70.000 de locuitori, cât se preconizează că ar fi în prezent.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...