Hramul Bisericii „Învierea Domnului” din Cluj-Napoca

de | mai 6, 2024

În a doua zi a Sfintelor Paști, luni, 6 mai 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Învierea Domnului” din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

De la ora 10:00, la demisolul bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care este și slujitor în cadrul bisericii, preotul paroh Nicolae-Coriolan Dura, care este și lector asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, precum și secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Paștile, ca veste bună”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. La chinonic Cenușă Gabriel și Antonia, membri ai grupului vocal Synavlia, au interpretat pricesne.

Scurt istoric

Biserica „Învierea Domnului” din cartierul clujean Zorilor este proiectată dupa vechile basilici bizantine, de arhitectul Călin Chifăr. Demisolul, conceput în forma unei bazilici cu cupolă, a fost binecuvântat pentru slujire la data de 6 decembrie 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. În prezent, biserica este pregătită pentru a fi împodobită cu pictură.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh lect. univ. dr. Nicolae-Coriolan Dura, care este și lector asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, avându-l alături pe pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA