Hramul bisericii „Naşterea Domnului” din Baia Mare

de | dec. 23, 2018

Dumnică, 23 decembrie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Naşterea Domnului” din Baia Mare, cu ocazia hramului, paroh Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Prof. Gabriela Ion, iar la priceasnă au colindat fetele din Grupul ASCOR, condus de Maria Chertiţie, preşedintă.

Între credincioşi s-au aflat deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, Conf. Univ. Dr. Mircea Farcaş, decanul Facultăţii de Litere, prim-epitrop al bisericii, deputat Adrian Todoran, senatoarea Severica Covaciu, chestor de poliţie Liviu Ioan Tăut şi alţii.

Cuvântul de învăţătură

În cuprinzătorul cuvânt de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor pericopa evanghelică a genealogiei Mântuitorului.

„Faptul că Sfinţii Părinţi au rânduit să se citească genealogia Mântuitorului nu este întâmplător, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În prima parte ni se vorbeşte despre originea pământească a Mântuitorului, despre strămoşii Mântuitorului, despre protopărinţii pe care i-a avut şi ea este descendentă. De la Avram la David, la Iosif, logodnicul Mariei, din care S-a Născut Iisus, care Se cheamă Hristos. Adică Iisus a fost numele de Botez, iar Hristos însemnează Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul lumii.”

„A fost nevoie de această înşiruire, a mai spus Preasfinşitul Părinte Episcop Iustin, pentru că Sfânttul Evanghelist Matei, scriind Evanghelia sa către creştinii proveniţi dintre iudei, a vrut să arate că Mântuitorul are origini nobiliare, că este Cel făgăduit şi că este o împlinire a profeţiilor, că nu este o simplă întâmplare şi că Iisus nu este un accident, o persoană, un fiu născut întâmplător într-o familie. Toate acestea Dumnezeu le-a pregătit, pentru că le-a promis, începând cu Adam şi Eva, prima pereche de oameni, care au fost zidiţi după chipul lui Dumnezeu, când i-a alungat din Rai le-a promis răscumpărător şi apoi la toţi patriarhii şi drepţii din Vechiul Testament. În cele din urmă profeţii au profeţit, stabilind chiar cu exactitate şi timpul când urma să Se Nască Hristos.”

Diplome de vrednicie

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat diplome de vrednicie Consiliului Parohial, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru implicarea în toate activitățile administrativ-gospodărești de la Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului”, Baia Mare, doamnei Prof. Ana Sfara, președinta Comitetului de Femei, pentru activitățile susținute în cadrul Comitetului de Femei și al taberelor de vară pentru elevi, deputatului Adrian Tudoran, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru contribuția adusă la ridicarea troiței din curtea bisericii „Nașterea Domnului”, deputatului Octavian Petric, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru sprijinul financiar la lucrările de încălzire centrală de la biserica „Nașterea Domnului”, ing. Vasile Dulf, șeful Ocolului Silvic Ulmeni, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru donarea lemnului de stejar pentru sculptarea troiței din curtea bisericii „Nașterea Domnului”, Prof. Ioan Muntean, sculptor, directorul Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru sculptarea în stil maramureșean autentic a troiței destinate Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului”,

În încheiere, preotul paroh Dr. Vasile Augustin a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţa de patru ani consecutiv la hramul acestei biserici, soborului, binefăcătorilor şi credincioşilor pentru prezenţă şi jertfelnicie, pentru ataşamentul şi evlavia ce o au faţă de acest sfânt locaş de închinare.

Biserica, a doua ca mărime din Baia Mare, după Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, a fost construită între anii 1990-2010, şi a fost târnosită în 28 august 2012 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian şi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pe atunci Arhiereu-Vicar.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...