Hramul bisericii poliţiştilor de frontieră Sighet

de | iul. 4, 2018 | Actualitatea religioasă

Luni, 2 iulie 2018, când Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Ştefan cel Mare, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, de la ora 10,00,  Sfânta Liturghie Arhierească la biserica din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, cu prilejul hramului.

Un sobor important de preoţi a slujit la această sărbătoare, din care au făcut parte Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial al Sectorului social- filantropic și misionar;Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului;Pr. Felix Iulian Radu din București- șeful Secției de Asistență Religioasă a Ministerului Afacerilor Interne; Pr. Radu Procopie Cotuțiu din Cluj-Napoca,de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj;Protos. Agaton Oprișan -starețul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Petrova;Pr. Daniel Achim din Baia Mare, de la Inspectoratul de Jandarmi Maramureș;Pr. Vasile Grigor – slujitor la biserica Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Sighetu Marmației,preoți din municipiul Sighetu Marmației și alte parohii din mediul rural.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

La hram au participat reprezentanți ai autorităților publice locale și judeţene, lucrători din cadrul inspectoratului teritorial, precum şi mulți credincioși.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, în care s-a referit la viaţa şi activitatea sfântului Ștefan cel Mare, la luptele pe care le-a dus pentru stoparea invaziei musulmanilor spre Europa, apărând creștinismul european, la cele peste 40 de biserici pe care le-a construit după câştigarea fiecărei bătălii, dar și după cele, nu multe, pierdute.

Anul acesta se împlineșteun deceniu de la punerea pietrei de temelie de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Biserica maramureșeană din lemn s-a construit în incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației între anii 2008 și 2009. A fost așezată sub ocrotirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care este și ocrotitorul Poliției de Frontieră din România.

                                                                    Andrei Fărcaș

 

Ultimele articole

Profesorii de odinioară – puterea modelului pentru lumea de azi

Profesorii de odinioară – puterea modelului pentru lumea de azi

O necesară invitație la lectură: „Istorie și Cărturărie – Rememorări subiective” de Aurel Răduțiu    Vă aducem astăzi în atenție o carte care a văzut recent lumina tiparului,  o lucrare fascinantă prin felul în care este scrisă, prin deschiderile pe care le oferă...

16 iulie – Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen

16 iulie – Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen

Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen, originar din Sevastia Capadociei, a fost episcop al oraşului Pidahtoea. În timpul persecuţiei împăratului Diocleţian, Sfântul Atinoghen s-a retras într-un schit din apropierea satului Pidaton. Aici trăia împreună cu 10 ucenici în...

Despre vise și vedenii

Despre vise și vedenii

Visul are un rol esențial în dinamica psihicului uman. Psihologia vorbește despre o funcție multidimensională a visării, care include un raport de comunicare cu lumea, semenii și cu sine. Visele noastre cuprind de obicei imagini din viața reală. Există oameni care...

Arhiepiscopul Teofil Herineanu

Arhiepiscopul Teofil Herineanu

Vă invit să descoperim chipul unui ierarh de seamă, cel de-al treilea cârmuitor al reînființatei Episcopii clujene, părintele Teofil Herineanu. Dânsul s-a născut la data de 11 noiembrie a anului 1909, în localitatea Arcalia, județul Bistrița Năsăud. A absolvit...