Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

de | dec. 4, 2023

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu prilejul hramului. An de an, credincioșii, în mare parte lucrători ai salinei, se adună aici pentru a o prăznui pe sfânta lor ocrotitoare.

Astfel, de la ora 10:00, în biserica „Sfânta Muceniță Varvara”, construită la o adâncime de aproximativ 120 de metri, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit o icoană cu Sfânta Mare Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor.

În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Veria (Grecia) – arhimandritul Sosipatru Pitoulias, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, preoții care slujesc în biserica din subteran: preotul paroh Ioan-Nicușor Pop (Parohia Ocna Dej I) și preotul paroh Dan Mihai Toșa (Parohia Ocna Dej II), precum și alți preoți din împrejurimi.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la versetul 13, capitolul 5, din Evanghelia după Matei: „Voi sunteţi sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni”. Ierarhul a vorbit despre importanța sării din punct de vedere material și spiritual.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba parastasului pentru preotul Mircea Mânzat, care a slujit în biserica din Salina Ocna Dej, precum și pentru toți minerii trecuți la Domnul.

Apoi, părintele Ioan Buftea, protopopul Dejului, a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, directorului Salinei Ocna Dej, ing. Alin Ioan Sălătioan, pentru buna organizare a hramului, precum și oficialităților locale, angajaților Salinei și tuturor celor prezenți.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfânta Muceniță Varvara” din Ocna Dej a fost construită în anul 2000, în Mina Transilvania, la o adâncime de aproximativ 120 de metri. Tot în același an, la data de 4 decembrie, de ziua Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor din țara noastră, lăcașul de rugăciune a fost sfințit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Astfel, s-a realizat o veche tradiție minerească care prevedea ca la deschiderea unei mine noi să se amenajeze, în subteran, o capelă sau o mică biserică, pentru nevoile spirituale ale minerilor.

Catapeteasma lăcașului de rugăciune a fost sculptată în lemn de tei, în stil bizantin, iar ornamentarea bisericii s-a realizat prin sculptarea în pereții de sare a elementelor brâncușiene, brâul și coloana infinitului. Aceste elemente artistice împodobesc toate icoanele bisericii, precum și cele 4 vitralii, ce sunt luminate, dând impresia că te afli la suprafață.

În acest moment, la Salina Ocna Dej extragerea sării geme se face din Mina Transilvania, deschisă exploatării în anul 1979.

În prezent, Mina Salinei Ocna Dej nu este deschisă vizitării, conform site-ului oficial.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...