Hramul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Prundu Bârgăului, sărbătorit în prezența a trei ierarhi

de | dec. 3, 2017

Mii de credincioși au participat duminică, 03 decembrie 2017, la Prundu Bârgăului, la Sfânta Liturghie, oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia hramului locașului de cult, „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Slujba a fost săvârșită de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. Ierarhii au fost așteptați dimineața, la intrarea în localitate, de o caleașcă și călăreți, care i-a adus până în fața bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”. Aici au fost întâmpinați de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican, de autorități locale și județene și de credincioși îmbrăcați în costume populare.

Dupa primirea oficială, înconjurați de un sobor impresionant de preoți, ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Pornind de la pericopa evanghelică citită astăzi, în Duminica a 31-a după Rusalii,  a vindecării orbului din Ierihon, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie stăruitori în credință și în cele plăcute lui Dumnezeu.

La rândul său, Mitropolitul Clujului, a vorbit despre ocrotitorul bisericii din Prundu Bârgăului, „Sfântul Nicolae” și a evidențiat virtutea dărniciei, virtute care ar trebui să-i caracterizeze pe toți creștinii.

Și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,  a rostit un scurt cuvânt de învățătură, în care vorbit despre credința puternică a locuitorilor din această zonă și a apreciat dragostea lor pentru biserică și neam.


Crucea Arhiepiscopală, pentru preoții Vasile Turc și Ioan Jauca

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Vasile Turc le-a mulțumit ierarhilor pentru prezență. De asemenea, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a oferit celor doi preoți slujitori ai bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Prundu Bârgăului, părintele Vasile Turc și Ioan Jauca,  distincția „Crucea Arhiepiscopală”, pentru misiunea pastorală pe care o desfășoară aici de mai bine de 30 de ani.

Totodată, Mitropolitul Clujului a oferit o diplomă de aleasă cinstire, generalului de brigadă Virgil Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, originar din Prundu Bârgăului.

Biserica din Prundu-Bârgăului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită în anul 1837, prin contribuţia credincioșilor şi cu ajutorul ,,fondurilor grănicereşti”. Locașul de cult a fost ridicat după modelul unei biserici din Viena. Altarul este îndreptat spre nord-est, nu spre răsărit, cum sunt făcute bisericile ortodoxe. Biserica se află în imediata vecinătate a DN 17, care leagă Transilvania de Moldova.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA