Hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ilva Mică, prăznuit în prezența Episcopului-vicar Benedict

de | nov. 8, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 24-a după Rusalii, 8 noiembrie 2020, zi în care sunt prăznuiți și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Ilva Mică, Protopopiatul Năsăud, cu prilejul hramului bisericii din localitate.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretar de cabinet al Episcopului-vicar, preotul paroh Ștefăniță Ionel Potra, precum și alți preoți din localitățile învecinate.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că „Sfinții Arhangheli sunt permanenți luptători împotriva răului” și i-a rugat să mijlocească pentru noi, ca Dumnezeu să nu ne treacă cu vederea rugăciunile și să aibă milă și îndurare față de noi toți.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Radu Moldovan.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară, Mihaela Amalia Tuturuga, a cântat mai multe pricesne.

Biserica ortodoxă a Parohiei Ilva Mică, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost construită între anii 1872-1875 și a fost sfințită în Duminica a 5-a după Paști a anului 1875. Lăcașul de cult a trecut de-a lungul timpului prin mai multe procese de renovare și înfrumusețare, ultima mare lucrare efectuându-se în anul 1994, conform părintelui paroh Ștefăniță Ionel Potra.

Mai multe fotografii AICI 

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...