Hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ilva Mică, prăznuit în prezența Episcopului-vicar Benedict

de | nov. 8, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 24-a după Rusalii, 8 noiembrie 2020, zi în care sunt prăznuiți și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Ilva Mică, Protopopiatul Năsăud, cu prilejul hramului bisericii din localitate.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretar de cabinet al Episcopului-vicar, preotul paroh Ștefăniță Ionel Potra, precum și alți preoți din localitățile învecinate.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că „Sfinții Arhangheli sunt permanenți luptători împotriva răului” și i-a rugat să mijlocească pentru noi, ca Dumnezeu să nu ne treacă cu vederea rugăciunile și să aibă milă și îndurare față de noi toți.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Radu Moldovan.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară, Mihaela Amalia Tuturuga, a cântat mai multe pricesne.

Biserica ortodoxă a Parohiei Ilva Mică, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost construită între anii 1872-1875 și a fost sfințită în Duminica a 5-a după Paști a anului 1875. Lăcașul de cult a trecut de-a lungul timpului prin mai multe procese de renovare și înfrumusețare, ultima mare lucrare efectuându-se în anul 1994, conform părintelui paroh Ștefăniță Ionel Potra.

Mai multe fotografii AICI 

Ultimele articole

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Bătrânul Iacob: „Eu compătimesc dimpreună cu penitentul pe care-l spovedesc, eu sufăr împreună cu el. Eu sufăr şi plâng pentru el. Îl rog pe Sfântul David,[1] după spovedanie, să uit ce nu-i necesar şi să-mi amintesc ceea pentru care trebuie să mă rog. Eu mă rog...

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Două cărți dedicate Protopopului Martir Aurel Munteanu și una de istoriografie bisericească vor fi lansate joi la Muzeul Mitropoliei Clujului. Titlurile dedicate protopopului martir sunt apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului: „Protopopul Aurel...

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat sâmbătă, 18 septembrie 2021, credincioșii din localitatea Boteni, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 8:30,...