Hramul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe Odobescu

de | ian. 31, 2021

În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu vameșul), 31 ianuarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” de pe strada Alexandru Odobescu din Bistrița, cu prilejul hramului.

Astfel, de la ora 10:00, în cea mai veche biserică ortodoxă de zid din Bistrița, cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe Odobescu, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, preoții parohi: Ioan Pintea și Ștefan Borodi, și preotul pensionar Liviu Șugar.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că „Domnul Iisus Hristos este cel mai scump oaspete pe care-L poate primi casa noastră”.

 

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Parastasului pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc astăzi, 31 ianuarie, zece ani, precum și pentru ceilalți ierarhi ai eparhiei, adormiți întru Domnul, și pentru toți preoții care au slujit la altarul acestei biserici, dar și pentru ctitori.

La final, cei doi preoți parohi, Ioan Pintea și Ștefan Borodi, i-au mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.Totodată, i-au dăruit o icoană cu Maica Domnului.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși bistrițeni. Printre cei prezenți s-au numărat deputatul Bogdan Ivan Gruia, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prof. Camelia Tabără, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.

Mulți au asistat la Sfânta Liturghie în fața bisericii. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, cea mai veche biserică ortodoxă de zid din Bistrița, a fost edificată între anii 1927-1938.

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în 28 iulie 1927, în vremea păstoririi protopopului Grigore Pletosu, primul slujitor al bisericii, care este înmormântat în curtea sfântului lăcaș. Acesta a fost profesorul de limba și literatura română al poetului George Coșbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan și al Patriarhului Miron Cristea.

De remarcat este că la ridicarea bisericii a contribuit si compozitorul George Enescu, cel care în anul 1927 a susținut la Bistrița un concert de binefacere, toți banii adunați fiind donați pentru ridicarea lăcașului.

Biserica a fost sfinţită în anul 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către Episcopul Nicolae Colan. Începând cu anul 1986, a fost restaurată pictura interioară, preoţi fiind Victor Făgăraş, Ioan Bartoş şi Liviu Şugar. A fost resfinţită la 2 septembrie 1990, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”, avându-l ca paroh pe preotul Ștefan Borodi, și Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur”, avându-l ca paroh pe preotul Ioan Pintea, care este și directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA