Hramul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, sărbătorit în prezența IPS Andrei

de | ian. 28, 2018

În duminica a 33-a după Rusalii, cunoscută ca Duminica Vameșului și a Fariseului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului  a oficiat Sfânta Liturghie la biserica ocrotită de „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Bistrița. Astfel, cea mai veche biserică ortodoxă de zid din oraș, situată pe strada Alexandru Odobescu, și-a serbat, în avans, hramul.

Locașul de cult a fost neîcăpător datorită numărului mare de credincioși veniți să ia parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în sobor de preoți și diaconi.

Pornind de la pericopa evanghelică a Duminicii Vameșului și Fariseului, în cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre importanța participării la sfintele slujbe, în duminici și sărbători.

Cuvânt de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, rostit în biserica Parohiei Sf. Trei Ierarhi, Bistrița 28 ianuarie 2018

La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Pintea i-a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru onoarea de a sluji în locașul de cult  în care, de-a lungul vremii, au propovăduit preoți importanți ai Bisericii Ortodoxe.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Andrei Mureșanu” a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, condusă de  arhid. Cornel Pop. La finalul slujbei a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru ierarhii și preoții care au slujit la altarul acestei biserici, dar și pentru ctitori.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” Bistriţa a fost primul edificiu al cultului ortodox ridicat în oraș, între anii 1927-1938. Piatra de temelie a locașului de cult a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba și literatura română al poetului George Coșbuc, al mitropolitului Nicolae Bălan și al patriarhului Miron Cristea. Pictura murală originală a edificiului a fost schimbată între ani 1987-1990 când clădirea a fost restaurată. Pictura veche, realizată de pictorul Ioan Herţeg a fost acoperită cu picturi în stil religios, executate în tehnica tempera grasă. Iconostasul şi scaunele arheiereşti sculptate din lemn au fost restaurate tot în aceeaşi perioadă.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...