Hramul Capelei școlare de la Liceul Octavian Goga din Huedin

de | mart. 14, 2019

Sfântul Benedict de Nursia, ocrotitorul tinerilor studioși, este hramul noii capele școlare din cadrul Liceului Teoretic Octavian Goga din Huedin.

Acesta a fost sărbătorit joi, 14 martie 2019, în prezența protopopului de Huedin, părintele Dan Lupuțan, a părintelui Tudor Petrovici, a domnului director Horea Dorin Matiș, precum și a numeroși dascăli, elevi și părinți.

În deschiderea programului s-a oficiat slujba Acatistului Sfântului Benedict de Nursia, la finalul căreia părintele protopop Dan Lupuțan le-a vorbit celor prezenți despre viața sfântului ocrotitor al capelei și despre motivele pentru care a fost amenajată capela școalară. Dintre acestea amintim: posibilitatea desfășurării orelor de Religie ortodoxă într-un spațiu adecvat, unde elevii și dascălii se pot și reculege și ruga, buna colaborare dintre biserică și școală ( cei doi pioni de bază ai societății românești ), rezultatele foarte bune ale elevilor la olimpiadele și concursurile de Religie ortodoxă, etc. Având în vedere apropierea liceului de grădinița cu program prelungit, noua capelă școlară va deservi și preșcolarii, care nu vor mai fi nevoiți să strabată orașul pentru a fi catehizați sau împărtășiți. Totodată, părintele protopop le-a explicat celor prezenți faptul că școala românească a luat ființă în Biserică, primii învățători fiind preoții iar primele manuale ale învățământului românesc au fost cele cu conținut bisericesc.

În continuare, eleviii clasei pregătitoare, coordonați de învățătoarea Crucița Petrovici, au rostit poezii religioase și au depus flori la icoana Sfântului Benedict, dăruită capelei de către arhimandritul Benedict Vesa, secretarul eparhial. Elevii de liceu prezenți au intonat o priceasnă, alături de profesorul de Religie, Claudiu Tulbure.

A luat cuvântul și domnul Horea Dorin Matiș, directorul liceului, care a mulțumit părintelui protopop pentru inițiativa amenajării capelei școlare și pentru buna colaborare dintre Protopopiatul Huedin și Liceul Octavian Goga.

În încheiere, părintele protopop Dan Lupuțan a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Sfântului Benedict, direcțiunii și consiliului de administrație pentru sprijin, elevilor și dascălilor pentru prezență, precum și unor buni credincioși care au contribuit financiar la realizarea picturii.

În cadrul acestui eveniment au fost premiați elevii care s-au calificat la etapa județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă.

Pictura capelei școlare a fost realizată în tehnica acril, de către pictorul bisericesc Florin Olari, alături echipa sa.

Dotarea capelei va continua în acest an, cu sprijinul Protopopiatul Huedin, urmând a fi achiziționate scaune noi, un video-proiector și alte lucruri de trebuință pentru desfășurarea orelor de Religie.

Sfințirea și inaugurarea oficială a capelei școlare va avea loc în data de 17 octombrie 2019, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, moment când vor fi sărbătoriți 100 de ani de învățământ românesc la Huedin.

Pr. Muntean Dan Mihai, corespondent

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...