Hramul Catedralei Ortodoxe din Turda și binecuvântarea picturii interioare

de | nov. 14, 2021

În Duminica a 25-a după Rusalii (a samarineanului milostiv), 14 noiembrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Turda.

De la ora 9:30, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate recent la pictura interioară a lăcașului de cult.

În continuare, de la ora 10:00, ierarhul a oficiat Sfântă Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, care este și parohul Parohiei Turda I, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, preotul dr. Bogdan Chiorean, preotul paroh Grigore Marchiș (Parohia Turda III), precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat „să-L iubim pe Hristos în ceilalți”.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Horațiu Pogăcean, pe seama Parohiei Buru, Protopopiatul Turda. De asemenea, a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletelor Episcopilor Vasile Flueraș și Gurie Georgiu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei din Turda, dirijat de diaconul Stelian Marțiș și preoteasa Ioana Marchiș.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a acordat preoților parohi Alexandru Rus ( Parohia Turda I) și Grigore Marchiș (Parohia Turda III) Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar binefăcătorilor le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Turda, aflată în centrul oraşului, a fost edificată între anii 1926-1935, în timpul păstoririi preotului Iovian Mureşan, ctitorul lăcașului de cult. Biserica a fost sfințită la data de 3 noiembrie 1935.

Pictura interioară s-a realizat între anii 1935-1938. Pictorul Paul Molda, din Bucureşti, a pictat altarul, iconostasul şi amvonul, precum și coloanele, arcadele de sub galerii şi cor. Icoanele de pe catapeteasmă şi amvon au fost executate în culori de ulei, fondurile fiind din aur veritabil. A doua etapă a lucrării de pictură a fost realizată de pictorul Gheorghe Belizarie, din Piteşti. Pictura a fost executată în tehnica pompeiană, adică pictura mată, cu ulei, ceară şi terebentină, în stilul curat bizantin, folosindu-se aur veritabil.

Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Catedrala a fost grav avariată, atât în exterior, cât şi în interior. La începutul lunii februarie 1946, pictura sfântului lăcaș a fost reparată, iar în anul 1986, între lunile ianuarie-martie, a fost restaurată în totalitate.

În luna octombrie a anului 1956, la Catedrala din Turda a fost înființată Parohia Turda III, datorită creșterii numărului credincioșilor ce aparțineau de catedrală.

În prezent, în cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia Turda I, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Rus, care este și protoiereul Protopopiatului Turda, și Parohia Turda III, avându-l ca paroh pe preotul Grigore Marchiș.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă și Ionuț Chifa

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...