Hramul de vară al Mănăstirii Someșul Cald, sărbătorit în prezența Mitropolitului Andrei

de | iun. 24, 2020

Miercuri, 24 iunie 2020, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.

De la ora 10:00, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, duhovnicul mănăstirii, părintele Dan Popovici, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Bucuria credinței, umbrită de îndoiala lui Zaharia”.

„Părinții, când vorbesc de bucurii, le împart în trei. Cele mai de jos sunt bucuriile păcatului, care țin foarte puțin, până când se epuizează păcatul. A doua categorie o reprezintă bucuriile curate, ale oamenilor care își văd binecuvântată munca lor, își ridică o casă, își văd copii realizați, iar aceste bucurii țin o viață. A treia categorie este cea a bucuriilor credinței. Acestea încep pe pământ și nu se mai sfârșesc niciodată, trec cu noi în eternitate. Ei, o asemenea bucurie a avut Elisabeta și de o asemenea bucurie ne vorbește Evanghelia sărbătorii de azi. Bucuria aceasta, a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, a fost umbrită însă de îndoiala lui Zaharia. În templu s-a îndoit atunci când îngerul i-a binevestit ca va avea un copil. S-a îndoit până când lucrurile s-au împlinit, iar acest lucru îl subliniază una dintre cântările de la Vecernia praznicului de astăzi: «O, preamărită minune! Cel ce n-a crezut cuvântului îngerului celui ce a zis că va zămisli Elisabeta și v-a naște fiu, grăind: cum va naște ea, că eu am îmbătrânit și mădularele ei s-au uscat? Acesta a fost osândit să tacă, pentru necredință, acela astăzi a văzut născut pe cel făgăduit, și de tăcere dezlegându-se întru veselie a venit, strigând: Binecuvântat este Domnul Dumnezeul lui Israel, că a cercetat și a făcut mântuire poporului Său, dând lumii mare milă»”. 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

La final, Înaltpreasfințitul Andrei a acordat comisarului șef Ciprian-Vasile Rus, șeful Inspectoratului de Poliție al județului Cluj, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Istoricul mănăstirii

Așezământul monahal de la Someșul Cald, înființat în vara anului 2014, este singurul din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pus sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare. Mănăstirea mai are un hram de vară, sărbătorit în ziua Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Ctitorii mănăstirii sunt familia Salanță Vasile și Angela, care au donat terenul și s-au îngrijit de ridicarea mănăstirii.

Ansamblul monahal este format din biserica mare, un paraclis, chilii, ateliere și o gospodărie anexă.

În momentul de faţă se pictează, în tehnica frescă, în interiorul bisericii mari de zid.

Obștea, formată din nouă măicuțe, este condusă de maica stareță, stavrofora Maria Vulcu, avându-l duhovnic pe părintele Dan Popovici.

Potrivit maicii starețe, viețuitoarele mănăstirii pictează icoane pe lemn și sticlă. De asemenea, confecționează veșminte monahale și preoțești.

Mănăstirea este situată pe un platou înalt, în apropiere de localitatea Someșul Cald, comuna Gilău, pe malul lacului Someșul Cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel.

Mai multe fotografii AICI 

Miercuri, 24 iunie 2020, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), Înaltpreasfințitul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 24 iunie 2020

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...