Hramul de vară al Paraclisului din cadrul Centrului pentru vârstnici din Popești

de | iun. 20, 2023

În ajunul prăznuirii Sfântului Mucenic Iulian din Tars, 20 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Centrul pentru vârstnici din localitatea Popești, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară. Paraclisul așezământului este ocrotit de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și de Sfântul Mucenic Iulian din Tars.  

De la ora 18:00, la Altarul de vară din cadrul Centrului, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat slujba Vecerniei, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, în prezența beneficiarilor centrului și a altor credincioși. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul Radu-Valeriu Bob – slujitorul paraclisului din cadrul Centrului și preotul Gheorghe Daniel Puian – preot de slujire caritativă la Capela „Sfântul Vasile cel Mare” din cadrului Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și managerul magazinului Artos.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre personalitatea și viața pilduitoare a Sfântului Mucenic Iulian din Tars, cel de-al doilea ocrotitor al paraclisului din cadrul Centrului pentru vârstnici din Popești.

„Pe lângă educația de cea mai înaltă calitate a lumii, este nevoie să le oferim copiilor noștri și educație religioasă. Aceasta îi face oameni cu viziune completă asupra lumii, asupra vieții, asupra suferințelor și provocărilor pe care le aduce viața și, în cele din urmă, cu acest curaj necesar în fața a ceea ce înseamnă moartea și, mai ales, cu credința în ceea ce privește viața care vine. Un om cu o educație religioasă este un om complet. (…) Sfântul Mucenic Iulian din Tars este un exemplu pentru părinți, gândindu-ne la el și la mama sa, dar un exemplu și pentru tineri, în special pentru tinerii care au nevoie să fie încurajați în această educație religioasă, în această viziune creștină asupra lumii, care ne arată drept oameni deplini”, a spus ierarhul.

Scurt istoric

Așezământul social pentru vârstnici din Popești are momentan o capacitate de 14 locuri.

În cadrul Centrului este construit și un paraclis, cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sf. Mucenic Iulian din Tars”, fiind sfințit la data de 1 ianuarie 2020, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Din luna aprilie a aceluiași an se slujește în fiecare duminică și în sărbători, preotul Radu-Valeriu Bob fiind slujitor în cadrul paraclisului instituției.

În prezent, paraclisul centrului se află în stadiu de pictare, în tehnica frescă, pictura fiind executată de asist. univ. dr. Gabriel Solomon, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Atât așezământul social pentru vârstnici, cât și capela au fost ctitorite de familia Iuliu și Veronica Șolea, în memoria fiului lor Horațiu Iulian Șolea.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA