Hramul de vară al Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca

de | iun. 11, 2024

În ziua cinstirii Sfinților Apostoli Bartolomeu și Barnaba, marți, 11 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca.

Cu prilejul aniversării a zece ani de la primirea celui de-al doilea hram, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru-Constantin Ciui, preotul paroh Gavril Vârva, preotul slujitor Cristian Timar și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la viața și activitatea Sfântului Apostol Bartolomeu, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a afirmat că Sfântul Apostol Bartolomeu a fost „un model de smerenie și de sinceritate” și un „apostol fără vicleșug”. De asemenea, ierarhul l-a evocat și pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

 

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, IPS Andrei a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai Țuclea. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Cornești, Protopopiatul Turda.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Casiana Jurma.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba parastasului pentru odihna sufletelor vrednicilor de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul), precum și pentru preotul Iulian Benche și preoteasa Lucreția, ctitorii bisericii.

Părintele paroh Gavril Vârva a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar din partea comunității parohiale i-a dăruit o icoană cu Maica Domnului.

La hram au participat numeroși credincioși clujeni, mulți îmbrăcați în straie populare.

 

Scurt istoric

Biserica cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu”, situată pe strada Plopilor, în municipiul Cluj-Napoca, a fost ridicată între anii 1997-2007, prin strădania preotului Iulian Benche, fiind sfinţită la data de 2 septembrie 2007, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Din cauza unor degradări, lăcaşul de cult a fost restaurat în perioada 2013-2014. Lucrările au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în data de 11 iunie 2014, când a fost consfințit și cel de-al doilea hram, Sfântul Apostol Bartolomeu.

În toamna anului 2014, vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul) a binecuvântat lucrările de amenajare (pictură, mobilier și altele) efectuate la demisolului bisericii, unde se desfăşoară săptămânal activităţi cu copiii şi tinerii, dintre care amintim activităţile catehetice, culturale, sportive, social-filantropice, atelierul de pictură pe sticlă etc.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Gavril Vârva, avându-l alături pe preotul slujitor Cristian Timar.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...