Hramul de vară al Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca

de | iun. 11, 2022

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost prăznuit sâmbătă, 11 iunie 2022, la Biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu ocazia celui de-al doilea hram, Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte inspectorul eparhial, preotul Vasile Nemeș, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Gavril Vârva, preotul coslujitor Cristian Timar și alți preoți invitați.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, pornind de la viața și activitatea Sfântului Apostol Bartolomeu, Preasfinția Sa a spus că de fiecare dată se gândește cu recunoștință și cu admirație și la cel care a fost Mitropolitul Bartolomeu Anania.

„A fost păstorul Bisericii lui Hristos și credem cu tărie că s-a uitat mereu la Hristos și de acolo a învățat cum să facă lucrurile. (…) Credem că oricând am fi în stare să dăm mărturii bune și foarte bune despre ceea ce a însemnat lucrarea pastorală și misionară a Mitropolitului Bartolomeu”, a mărturisit ierarhul.

În cadrul Liturghiei, PS Benedict a rostit o ectenie specială pentru odihna sufletelor vrednicilor de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul).

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La finalul slujbei, părintele paroh Gavril Vârva a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar din partea comunității parohiale i-a dăruit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

La Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, mulți îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Biserica cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu”, situată pe strada Plopilor, în municipiul Cluj-Napoca, a fost ridicată între anii 1997-2007, prin strădania preotului Iulian Benche, fiind sfinţită la data de 2 septembrie 2007, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Din cauza unor degradări, lăcaşul de cult a fost restaurat în perioada 2013-2014. Lucrările au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în data de 11 iunie 2014, când a fost consfințit și cel de-al doilea hram, Sfântul Apostol Bartolomeu.

În toamna anului 2014, vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul) a binecuvântat lucrările de amenajare (pictură, mobilier și altele) efectuate la demisolului bisericii, unde se desfăşoară săptămânal activităţi cu copiii şi tinerii, dintre care amintim activităţile catehetice, culturale, sportive, social-filantropice, atelierul de pictură pe sticlă etc.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Gavril Vârva, avându-l alături pe preotul coslujitor Cristian Timar.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...