Hramul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești | Vizită arhierească în tabăra de la Mărișel

de | oct. 1, 2022 | Actualitatea religioasă

În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului așezământului monahal.

De la ora 9:30, Părintele Episcop-vicar Benedict a binecuvântat Altarul de vară și Aghiasmatarul din curtea mănăstirii. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși pelerini.

Din sobor au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului – arhimandritul Mina Pletosu, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, duhovnicii Mănăstirii Florești: protosinghelul Visarion Pașca și protosinghelul Anastasie Berbecel, precum şi alţi preoţi invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Maica Domnului, icoană a omului rugător”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor. La chinonic, tinerii din Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” și un grup de credincioase din Parohia Salva au interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

La finalul slujbei, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitori și binefăcători.

Vizită arhierească în tabăra de la Mărișel

Tot astăzi, după hramul de la Mănăstirea Florești, Preasfinția Sa i-a vizitat pe tinerii aflați în tabără la Mărișel. Aceștia au participat ca voluntari în taberele de vară organizate de Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Cluj-Napoca.

Cu prilejul vizitei, PS Părinte Benedict le-a adresat tinerilor un cuvânt duhovnicesc. Totodată, le-a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și le-a mulțumit pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, în special pentru implicarea și devotamentul de care au dat dovadă în taberele de copii care au avut loc pe parcursul verii.

Scurt istoric

Aşezământul monahal, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, este situat în comuna Florești, județul Cluj, fiind ctitorit la iniţiativa preotului Vasile Fizeşan, a familiei Beldea și a credincioșilor din Floreşti. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, în data de 20 noiembrie 1994.

Complexul monahal cuprinde biserica de zid, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, altarul de vară, corpul de chilii, trapeza și alte anexe. În prezent, curtea mănăstirii se află într-un proces de modernizare și înfrumusețare.

La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, stareţă fiind stavrofora Teodora Câmpan, iar duhovnici protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel, avându-l alături în slujire pe ierodiaconul Chiriac Bărăian.

Activitatea social-filantropică a mănăstirii

Potrivit părintelui protosinghel Visarion Pașca, inițiatorul și promotorul Așezământului pentru copii, ideea unui astfel de proiect social-filantropic a apărut în anul 1994, odată cu înființarea mănăstirii.

Proiectul prinde contur abia în anul 2013. La data de 13 mai s-a înfiinţat Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie”, iar pe 12 iunie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a pus piatra de temelie a noului așezământ pentru copii.

Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în anul 2015 și cuprinde patru case de tip familial, o biserică, spațiu de recreere și loc de joacă. Este destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor separați temporar sau definitiv de familia lor. Serviciile oferite în cele patru case de tip familial sunt: servicii de găzduire; servicii de îngrijire: hrană, igienizare; servicii educative: educaţie informală, extracurriculară; dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi sprijin în efectuarea temelor; servicii de consiliere socială a copilului şi a familiei; medierea relaţiei dintre copil şi familia acestuia; reprezentare şi mediere în relaţia cu autorităţile; sprijin material ocazional, în funcţie de nevoi.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...