Hramul Mănăstirii Băișoara, prăznuit în prezența Mitropolitului Clujului

de | iul. 20, 2021

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marți, 20 iulie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Băișoara, județul Cluj, cu ocazia hramului așezământului monahal.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, starețul mănăstirii, protosinghelul Iacob Rus, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Jertfa lui Ilie și jertfa Sfintei Liturghii”, vorbindu-le pelerinilor prezenți la hram despre faptul că „prin jertfă, Dumnezeu i-a convins pe istraeliteni că El este Dumnezeu cel adevărat. Și noi, prin jertfa Sfintei Liturghii, suntem convinși că Domnul Iisus Hristos este Dumnezeu cel adevărat!”.

De asemenea, ierarhul a evidențiat și faptul că „Sfântul Ioan Gură de Aur, în Tratatul despre preotie, ne spune că dacă la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a coborât foc din cer, la rugăciunea preotului creștin, Dumnezeu îl coboară din cer pe Duhul Sfânt și preface prescura și vinul în Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos”.

 

La finalul slujbei, părintele stareț Iacob Rus a mulțumit chiriarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Băișoara, Protopopiatul Turda, a fost înființată în anul 1994 ca schit, iar după un an a primit statut de mănăstire. La început a fost ridicat un paraclis de lemn, iar mai apoi corpul de chilii și anexele gospodărești.

În anul 1997 s-a început ridicarea unei biserici de zid, în stil bizantin, după modelul bisericii Mănăstirii Sinaia, care în prezent se află în stadiu de pictare, în tehnica frescă.

 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...