Hramul Mănăstirii Băișoara | Starețul a fost ridicat la rangul de arhimandrit

de | iul. 20, 2023

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, joi, 20 iulie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Băișoara, județul Cluj, cu ocazia hramului așezământului monahal.

De la ora 9:30, ierarhul a oficiat slujba rasoforiei pentru diaconul Iulian-Ioan Floriștean, care a devenit rasoforul Iosif. Acesta, prin tunderea părului, s-a leapădat de voia proprie, primind un nume monahal, iar la vestimentaţia clericală i s-a adăugat cureaua, rasa și camilafca.

În continuare, la Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, starețul Mănăstirii Băișoara – protosinghelul Iacob Rus, starețul Mănăstirii Cheile Turzii – protosinghelul Siluan Timbuș, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – ieromonahul Grigorie Foltiș, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă – ieromonahul Efrem Crișan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Hristos ni se descoperă la Sfânta Liturghie”, pornind de la întâmplările minunate din viața Sfântului Proroc Ilie.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul drd. Iosif Floriștean, pe seama Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Roman Melodul” din Cluj-Napoca, coordonat de Ștefan Ioan Muț. La chinonic, baritonul Alexandru Chiriac a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, părintele stareț Iacob Rus a mulțumit chiriarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale un dicher și un tricher.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-duhovnicească, Mitropolitul Clujului l-a ridicat la rangul de arhimandrit pe starețul mănăstirii, protos. Iacob Rus. Totodată, copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților civile și militare, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare.

 

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” – Băișoara, județul Cluj, a fost înființată în anul 1994 ca schit, iar după un an a primit statut de mănăstire. La început a fost ridicată o bisericuță provizorie de lemn, iar mai apoi casa monahală, corpul de chilii și anexele gospodărești.

Între anii 1997-2008 a fost edificată biserica de zid, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, în stil bizantin, după modelul bisericii Mănăstirii Sinaia, în plan triconic cu o turlă mare deasupra naosului și alte două turle deasupra pronaosului, proiectul aparţinând inginerului Mihail Tuşa. Pridvorul exterior, deschis, este susţinut de patru coloane înfrumuseţate cu capiteluri. Biserica a fost decorată în exterior cu ceramică italiană şi frize de ipsos, fiind acoperită cu tablă de cupru şi cruci de inox pe acoperiş şi turle.

După retragerea starețului Emanuel Scarlat, la 1 septembrie 2010, actualul stareț, arhimandritul Iacob Rus, a continuat lucrarea de ctitorire a așezământului monahal. Astfel, în anul 2012, s-a pus pavimentul din piatră de granit şi travertin pe soclu. În acelaşi an, masa sfântului altar a fost înlocuită cu una din piatră de marmură, având gravaţi sfinţii evanghelişti în piatră de granit negru. În august 2022, s-au aplicat lambriuri de granit şi au fost achiziţionate o uşă masivă din lemn de stejar şi mobilierul bisericesc, acestea fiind sculptate de către Viorel Mihiş din Maramureş. În perioada 2013-2022, biserica a fost pictată în tehnica frescă, de către pictorul bisericesc Gabriel-Ştefan Solomon, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 18 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au sfințit biserica așezământului monahal.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...