Hramul Mănăstirii Bârsana, la 25 de ani de la reînviere

de | iun. 30, 2018

Sâmbătă, 30 iunie 2018, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat, în fruntea unui sobor de preoţi Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana, stareţă Maica Stavroforă Filofteia Oltean, cu ocazia hramului şi  împlinirea a 25 de ani de la reînvierea Mănăstirii.

Primul eveniment al zilei, la care au asistat cele câteva mii de credincioşi veniţi pentru închinare la sfânta mănăstire, a fost resfinţirea picturii bisericii de la primul nivel, în urma unor lucrări de restaurare iconografică făcută pentru înlăturarea distrugerilor produse de timp a unor icoane murale.

Sfânta Liturghie Arhierească s-a desfăşurat în Altarul de Vară al Mănăstirii, în prezenţa mai multor oficialităţi şi a câtorva mii de credincioşi. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul au slujit în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corul „Arhanghelii” al preoţimii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijaţi de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu. La chinonic a cântat şi Paula Coteţ, elevă la Liceul de Arte din Baia Mare.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător şi lămuritor cuvânt de învăţătură, pornind de la Evanghelia sărbătorii „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”, completată cu inspirata alegere a hramului de către vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian.

Lupta dârză pe care maramureşenii au  dus-o în veacurile de mare restrişte, când duşmanii Ortodoxiei încercau interzicerea ei prin mijloace din cele mai dure, a sintetizat-o Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în câteva cuvinte esenţiale:

N-avem voie să stăm în genunchi decât înaintea lui Dumnezeu şi a icoanelor. Că unii ne doresc îngenuncheaţi, asta e altă problemă, dar dacă avem putere, şi tărie, şi demnitate, nu ne pot îngenunchea, pentru că noi îngenunchem înaintea lui Dumnezeu, Care este Împăratul Cerului şi al Pământului, şi stăpânul, Domnul şi Mântuitorul, şi Salvatorul nostru.

Ca urmare a întregii activităţi pastoral-misionare, edilitar-gospodăreşti și social-filantropice, Consiliul Judeţean Maramureş a hotărât, într-o şedinţă din luma mai 2018, ca Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin să-i fie conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului”.

Înmânarea a vut loc azi, cu ocazia hramului Mănăstirii Bârsana. Titlul se acordă celor mai merituoşi cetăţeni ai judeţului, în fruntea acestora situîndu-se Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit preşedintelui Gabriel Zetea al Consiliului Judeţean o icoană cu Soborul Sfinţilor 12 Apostoli.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat maicii stareţe Stavrofora Filofteia Oltean a plachetă aniversară care reprezintă biserica mănăstirii şi un text prin care se recunosc meritele în ridicarea celui mai vizitat aşezământ monahal din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

„Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, a fost acordată preotului Gheorghe Urda, paroh în Bârsana, „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică desfășurată în cei 44 ani de slujire preoțească, pentru contribuția adusă la reînvierea și ctitorirea Mănăstirii Bârsana din Protopopiatul Sighet”.  Preotul Urda a ridicat biserica mănăstirii până la coif, care are acum 65 metri, biserica fiind prima clădire construită aici, iar de aici lucrarea a fost continuată de maica stareţă.

Au mai primit „Crucea Voievodală Maramureşeană” Petru Boris şi echipa sa de meşteri populari, Gheorghe Dohotar cu echipa, iar „Crucea Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” a înmânată chestorului de poliţie Liviu Bute, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, şi primarului Teodor Ştefanca.

Diplome de vrednicie au fost acordate Arhitectului Dorel Cordoş, binefăcătorilor Ioan Bârsan şi  Ioan Ştiopei.

Celor ce au primit distincţii li s-a oferit şi câte o plachetă aniversară, care atestă cei 25 de ani de la reînvierea mănăstirii, precum şi o broşură ilustrată, cu un text întocmit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Au mai primit placheta aniversară toţi oaspeţii de seamă care au fost prezenţi la hram.

În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioşilor pe Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, noul Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Autor: Andrei Fărcaş, redactor la  revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...