„Evenimentul Schimbării la Față s-a produs pentru ca noi, oamenii, toți să gândim, să simțim și să ajungem fii ai lui Dumnezeu, să ni se adreseze Dumnezeu precum Mântuitorului Hristos, Fiului întrupat: Acesta este Fiul Meu Cel iubit în care am binevoit!” acesta a fost mesajul pe care Arhim. Dumitru Cobzaru l-a adresat sutelor de credincioși adunați la mramul mănăstirii din pitoreasca vale a Ilvei, în comuna Ilva Mare, județul Bistrița-Năsăud.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, în acest an Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu ocazia sărbătorii așezământului monahal, de un sobor de preoți avându-l în frunte de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Pcuv. Arhim. Dumitru Cobzaru. Părintele Exarh a subliniat, în omilia rostită, că glasul Tatălui Ceresc din Evaghelie se adresează fiecăruia dintre oameni.
„Aceste cuvinte al Lui Dumnezeu: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în care am binevoit trebuie să aibă rezonanță în fiecare dintre noi. Nu v-ați bucura oare să vă spună Dumnezeu așa? Cuvântul nu era adresat numai Domnului Hristos, ci și lui Moise, și lui Ilie, și lui Petru și lui Iacov, și lui Ioan, și nouă tuturor. Sfântul Grigorie Palama spune că apostolii nu l-ar fi putut vedea pe Iisus Hristos schimbat la față, adică în adevărata Lui identitate dacă ei înșiși nu s-ar fi schimbat.
Glasul Tatălui se adresa nu doar Domnului Hristos, ci se adresa întregului neam omenesc.”
După slujbă, Pcuv. Arhim. Dumitru Cobzaru a binecuvântat și prinoasele pământului, întrucât sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului este considerată și prima sărbătoare de toamnă.
Construcția așezământului monahal de la Ilva Mare a început în anul 1992 la inițiativa Protos. Daniil Ureche, pe un teren moștenit de la părinții săi, inițial fiind destinat călugărilor. Din anul 1999 schitul își schimbă statutul în mânăstire de maici, iar părintele Daniel devine duhovnicul mânăstirii. Stareță este numită monahia Hristofora Marinca.
Biserica mare a mănăstirii având hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” pictată de maicile de aici, a fost sfintită în 2014 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.