Hramul Mănăstirii de la Salva

de | apr. 23, 2017 | Actualitatea religioasă

Precum l-a condus pe Leon cel Mare la izvorul tămăduitor, tot așa ne conduce și pe noi, oamenii de astăzi, Maica Domnului la Izvorul Tămăduirii, la Domnul nostru Iisus Hristos, a fost mesajul pe care Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfițitul Părinte Andrei l-a adresat credincioșilor de praznicul Izvorului Tămăduirii, ziua în care ne-am amintit de o minune a Maicii Domnului, informează Mitropolia Clujului.

Vineri, 21 aprilie 2017, de Praznicul Izvorului Tămăduirii, mănăstirea de maici din comuna bistrițeană Salva şi-a serbat hramul. Programul liturgic a început cu slujba sfinţirii apei, după care Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor numeros de slujitori. Din cauza vremii deosebit de reci pentru această perioadă, pentru prima dată sărbătoarea a fost ținută în biserica mănăstirii.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre originea sărbătorii și despre semnificația ei duhovnicească:

„Domnul Iisus Hristos este Izvorul Tămăduirii, El este Doctorul cel Mare al sufletelor și al trupurilor. Dar cine ne conduce la Izvorul Tămăduirii? Cea care l-a condus și pe Leon cel Mare – Maicaa Domnului! Așa după cum scrie în evanghelia după Ioan, capitolul 7, versetele 37 și 38, la o sărbătoare mare Domnul a strigat: Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea! iar celui ce va bea: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui. Iar la Paști, toată Săptămâna luminată am cântat: Veniţi să bem băutura nouă, nu din piatră stearpă făcută cu minuni, ci din Izvorul nestricăciunii, din Hristos, Cel ce a izvorât din mormânt, întru Carele ne întărim. Așa cum bine știm, și Maica Domnului este Izvor Tămăduitor, este Izvor dătător de viață, și în Vinerea Luminată tocmai pe Maica Domnului – Izvor Tămăduitor o sărbătorim. De aceea toate cântările de la Utrenia de astăzi au subliniat lucrul acesta: că pe lângă Domnul Hristos, care este Izvorul Tămăduirii, și Maica Domnului este Izvor Tămăduitor. Iată de ce, atunci când au probleme și suferințe, oamenii aleargă la Hristos, oamenii aleargă la Maica Domnului”.

Răspunsurile liturghice au fost date de corul maicilor iar, la final, duhovnicul mănăstirii, părintele Siluan Timbuș a mulțumit Maicii Domnului pentru ocrotire, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru putarea de grijă fată de așezământul monahal și credincioșilor care au participat la sărbătoarea mănăstirii, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoasele straie specifice zonei Năsăudului.

Sărbătoarea a fost încununată de toată lumea prezentă care, l-a îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, a cântat în cor troparul Învierii: Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu−le!

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire arhiepiscop şi mitropolit Bartolomeu la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a parohului. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“. Finalizată cu ajutorul credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în 10 mai 1994, ÎPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii” sfinţită în 2013 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei înconjurat de un sobor de ierarhi. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie.

Ultimele articole

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...