Hramul Mănăstirii de la Vad, ctitoria Sfântului Ștefan cel Mare, prăznuit în prezența ÎPS Andrei

de | iul. 2, 2021

Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, județul Cluj, și-a sărbătorit vineri, 2 iulie 2021, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la împlinirea a 517 ani de la trecerea sa la Domnul și a 29 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Cu acest prilej, la altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Vad, protosinghelul Nicodim Pop, duhovnici de la mănăstirile din eparhie, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfântul Ștefan cel Mare, Domn înțelept și credincios”, în cadrul căruia a afirmat că Ștefan cel Mare și Sfânt este „icoană deplină și curată a sufletului românesc”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

La finalul slujbei, părintele stareț Nicodim Pop a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii. De asemenea, ÎPS Părinte Andrei le-a dăruit cărți de rugăciune tuturor copiilor și tinerilor prezenți.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, printre care s-a aflat și academicianul Marius Porumb. În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

 

Două mănăstiri din Arhiepiscopia Clujului sunt de obârșie ștefaniană

Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie ștefaniană, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, fiind pusă și sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, primind al doilea hram. Așezământul monahal a primit în administrare și biserica monument istoric din localitatea Vad. Aici a existat o mănăstire încă din secolul XV, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În prezent, obștea așezământului monahal este condusă de starețul Nicodim Pop.

De asemenea, Biserica din Feleac, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, este tot o ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, construită în jurul anului 1488, în timpul păstoririi Arhiepiscopului Daniil. Reînființarea Mănăstirii de la Feleac s-a hotărât în anul 1991, prin dorința enoriașilor din localitate și la cererea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Citește mai multe despre Povestea ctitoriilor ștefaniene în eparhia de la Vad și Feleac 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...