Hramul Mănăstirii de la Vad, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

de | iul. 2, 2020

Mănăstirea clujeană „Ștefan Vodă” de la Vad și-a sărbătorit joi, 2 iulie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la împlinirea a 516 ani de la trecerea sa la Domnul și 28 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Vad, protosinghelul Nicodim Pop, stareți și duhovnici de la mănăstirile din eparhie, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că Sfântul Ștefan cel Mare este „icoană deplină și curată a sufletului românesc”.

„Am venit la această ctitorie a lui, de la Vad, să-l rugăm să mijlocească la Domnul Hristos să ne izbăvească din nevoi și din necazuri.”

„Sfântul Ștefan cel Mare rămâne un exemplu de credință în Dumnezeu, de dragoste față de Biserică și față de neamul nostru. E nevoie de acest exemplu în vremurile noastre când parcă slăbește dragostea față de neam și țară, față de credință și cele sfinte. Sfântul Ștefan cel Mare a dus 36 de războaie, dintre care 34 le-a câștigat. A construit 44 de mănăstiri și biserici în țară, dar a ajutat și mănăstirile de la Sfântul Munte Athos, în special Mănăstirea Zografu, unde se păstrează steagul cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, al Sfântului Ștefan cel Mare. În ceea ce ne privește pe noi, cei din această Arhiepiscopie, nu uităm să spunem că Sfântul Voievod Ștefan a întemeiat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad. Atunci când au venit vremuri bune, după Unirea cea Mare, s-a reînființat Eparhia noastră, iar numele pe care i l-a dat Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul acesteia, a fost cel pe care îl cunoaștem: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși pelerini, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

În prezent, obștea așezământului monahal este condusă de starețul Nicodim Pop.

Două mănăstiri din Arhiepiscopia Clujului sunt de obârșie ștefaniană

Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie ștefaniană, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, fiind pusă și sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, primind al doilea hram. Așezământul monahal a primit în administrare și biserica monument istoric din localitatea Vad. Aici a existat o mănăstire încă din secolul XV, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

De asemenea, Biserica din Feleac, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, este tot o ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, construită în jurul anului 1488, în timpul păstoririi Arhiepiscopului Daniil. Reînființarea Mănăstirii de la Feleac s-a hotărât în anul 1991, prin dorința enoriașilor din localitate și la cererea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Citește și Povestea ctitoriilor ștefaniene în eparhia de la Vad și Feleac 

Mai multe fotografii AICI 

Mănăstirea clujeană „Ștefan Vodă” de la Vad și-a sărbătorit joi, 2 iulie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 2 iulie 2020

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA