Hramul Mănăstirii Maramureșene Bârsana

de | iun. 30, 2016 | Actualitatea religioasă

Joi, 30 iunie 2016, când Biserica Ortodoxă cinsteşte Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, Mănăstirea maramureșeană Bârsana și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a început la ora 9, fiind oficiată de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înalpreasfințitul Andrei, avându-i alături pe alți șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Din sobor au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord,Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Emilian, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului:

DSC_0036Hramul de la Bârsana își are măreția lui, măreție mărturisitoare. De fapt, fiind oblăduită mănăstirea de cei 12 apostoli ai Domnului Iisus Hristos, realizăm că ei, au propovăduit evanghelia în toată lumea. Noi cei ce trăim astăzi, și suntem în misiunea Domnului Iisus Hristos, trebuie să propovăduim oamenilor de astăzi. Biserica noastră ortodoxă, este o biserică misionară, o biserică mărturisitoare a Domnului Iisus Hristos. Lucrul acesta îl arătăm prin tot ceea ce facem, dar în mod special, acest lucru s-a văzut zilele trecute, când Sfântul și Marele Sinod s-a adunat în Creta, fiind acolo peste 315 părinți episcopi. S-au discutat, teme legate tocmai de misiunea bisericii ortodoxe în lumea în care trăim noi. O lume cu multă suferință, cu multe incertitudini, cu multe necazuri, cu multe greutăți, cu războaie, cu conflicte, cu neprăvăzute atentate. În această lume, biserica ortodoxă, trebuie să își facă misiunea ei, și și-o face.

Nelipsit de la sărbătoarea aşezământului monahal maramureșan, a fost și Înaltreasințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în vârstă de 95 de ani. Celor prezenți, le-a pus la suflet câteva povețe:

Bârsana este tot așa de sfântă, precum este Ierusalimul sau Constantinopolul. Pământul acesta este amestecat cu sânge de mucenici, toți călugării și preoții fiind uciși în secolul XVIII. 13567264_560191160827672_3197608111101234660_nÎn numele lui Dumnezeu vă mulțumesc, pentru credință, pentru dragoste, pentru răbdare.

Printre puținele lăcaşuri de cult din țară, care poartă hramul Soborului Sfinţilor 12 Apostoli, Mănăstirea maramureşeană Bârsana a fost desfiinţată în 1791, dar a renăscut după căderea comunismului în anii 90. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în anul 1993. Locaşul de cult a fost târnosit în anul 2012 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul:

13510807_560190494161072_7552708904329801671_n

Iată că Dumnezeu a binevoit ca la sfârșitul mileniului doi, și începutul mileniului trei, să renască monahismul în Maramureș cu o forță de nebănuit. Forța dreptății lui Dumnezeu, care a dat curs rugăciunilor multpătimitorilor părinți și călugări din aceste mănăstiri, dar și multpătimitorilor credincioși care și-au dorit biserica lor, și-au dorit vetrele lor monahale, dar nu au avut voie să le păstreze. Unele au dispărut, altele pe care și-au dorit să le aibă, nu le-au putut construi. Acum a venit plinirea vremii, Mănăstirea Bârsana fiind un semn al plinirii vremii, pentru credința dreaptă a poporului român și a maramureșenilor. Felul în care a renăscut după 300 de ani de la dispariție, este semnul binecuvântării și iubirii lui Dumnezeu pentru acest popor.

 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala preoților din Episcopiea Maramureșului și Sătmarului – Arhanghelii, dirior fiind Pr. Petrică Aurelian Covaciu.

Din partea Episcopiei Clujului, la Hramul Mănăstirii Bârsana, au fost alături de Înaltpreasințitul Andrei, Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din Episcopia Clujului, și Arhid. Claudiu Ioan Grama, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol.

La final, stareţa Mănăstirii Bârsana, monahia Filoftea Oltean, precum și dirijorul corului Pr. Petrică Aurelian Covaciu au primit din partea Preasfinției Sale Iustin Sigheteanul, distincția „Crucea Voievodală Maramureşeană”.

La hramul mănăstirii au participat, alături de credincioși, și tradiționalele procesiuni de tineri de pe Valea Izei. La finalul sărbătorii cei prezenţi au cântat pricesne închinate Maicii Domnului.

Foto: Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, 30 iunie 2016 – Hramul manastirii Barsana; Dumitru Cucură

Ultimele articole

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...