Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, ocrotită de Sfinţii Mărturisitori Ardeleni

de | oct. 21, 2022

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, și-a prăznuit vineri, 21 octombrie 2022, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Petru Rareș Vodă – protos. Teofan Timiș, stareți și duhovnici de la mănăstirile din cadrul Eparhiei Clujului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Dezbinarea religioasă, suferința creștinilor din Transilvania”, în cadrul căruia a vorbit despre importanța credinței puternice în vremuri dificile, dându-i ca modele de credință si mărturisire pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Emanuel Vasile Rusu, pe seama Parohiei Săndulești, Protopopiatul Turda.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, părintele stareț Teofan Timiș a mulțumit ierarhului, oficialităților și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii și în procesul de edificare al așezământului monahal, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a acordat diplome de aleasă cinstire următorilor binefăcători: Ștefan Tomoioagă, Vasile Zăgrean, Vasile Petri, Gavrilă Zăbală, Ioan Gherghei, Anchidim Pașcu și Alexa Ciceu. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan și primarul comunei Ciceu-Mihăiești – Valentin Mureșan.

După oficierea Liturghiei, ierarhul a vizitat șantierul noii bisericii. Lăcașul de rugăciune a fost ridicat într-un an de zile, în prezent lucrându-se la acoperiș.

 

Scurt istoric

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, este situată la poalele Cetății Ciceului, fiind înfiinţată în anul 2014, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureşan.

Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, așezământul monahal îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.

Părintele protosinghel Teofan Timiş, stareţul mănăstirii, a reuşit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală, un mic paraclis şi să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii. În prezent, se lucrează la edificarea bisericii de zid a mănăstirii.

Mănăstirea este localizată în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe lăcaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. De asemenea, a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos.

La Cetatea Ciceului, monument istoric din secolele XIII-XIV, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareş. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...